Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen.
Volledig scherm
Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen. © Facebook

Na 44 kinderen mag ‘meest vruchtbare vrouw van Oeganda’ er geen meer bij krijgen

De 40-jarige Mariam Nabatanzi is een Oegandese die van de artsen geen kinderen meer mag krijgen. Nabatanzi had op haar 36ste al 44 baby’s op de wereld gezet. Maar haar baarmoeder is nu ‘geknipt’ waardoor het nu echt bij die 44 zal blijven.

Mariam Nabatanzi (rood haar) met een deel van haar kroost, bij het gezin thuis in Kasawo.
Volledig scherm
Mariam Nabatanzi (rood haar) met een deel van haar kroost, bij het gezin thuis in Kasawo. © REUTERS

Mariam Nabatanzi wordt in Oeganda - een land met een gemiddeld vruchtbaarheidscijfer van 5,6 kinderen per inwoonster - de ‘meest vruchtbare vrouw’ genoemd. Over heel de wereld genomen ligt het gemiddelde op 2,4 kinderen per vrouw. Mariam Nabatanzi is dan ook genetisch voorbestemd om makkelijk zwanger te worden. Ze zou ongewoon grote eierstokken hebben. Volgens gynaecoloog Charles Kiggundu komen er per cyclus verscheidene eicellen vrij bij Mariam, waardoor de kans op meerlingen aanzienlijk toeneemt. ‘De pil’ nemen werd haar afgeraden wegens gezondheidsrisico’s.

Al op haar twaalfde werd Mariam Nabatanzi uitgehuwelijkt aan een veertigjarige man. Een jaar later beviel de toen amper dertienjarige Mariam van haar eerste tweeling. Er zouden nog vijf tweelingen volgen, én ook nog eens vier drielingen en vijf vierlingen. Opgeteld dus 44 kinderen, van wie er helaas zes overleden. Ook bij haar laatste zwangerschap drie jaar geleden traden er complicaties op. Een van de twee kindjes van haar zesde tweeling stierf toen. 

Nu, op 40-jarige leeftijd, hebben artsen actie ondernomen om te voorkomen dat Nabatanzi meer kinderen krijgt. Ze zegt dat de arts haar vertelde dat hij haar baarmoeder van binnenuit heeft open gesneden.

Vloek

Nu bijna vier jaar geleden liet haar echtgenoot de moeder met haar 38 kinderen zitten. Ze moest het alleen rooien en kwam zo in de armoede terecht. De naam van haar man is sindsdien een vloek. Mariam woont met haar kroost tussen de koffieplantages, op 50 kilometer ten noorden van Kampala, in vier schamele huisjes. Ze deed alle soorten werk om aan geld te komen: van kapster tot het brouwen van gin en het verkopen van geneeskundige kruiden. Maar het is lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Haar oudste zoon, Ivan Kibuka (23), moest van de middelbare school af omdat er geen geld voor was.

Mariam droomde al in haar jonge jaren een groot gezin. Een tragedie lag aan de basis. Drie dagen na haar geboorte ging haar mama er vandoor: ze liet Mariams vader en hun zes kinderen achter. De vader hertrouwde, maar Mariams stiefmoeder vermengde geplet glas in het eten van de kinderen om ze te vergiftigen. Zelf was Mariam toen op bezoek bij een familielid, maar haar vijf broers en zussen overleden allemaal. Mariam was toen zeven. Daarom wilde ze zelf zes kinderen, om het kapotgemaakte gezin waarin ze opgroeide opnieuw samen te stellen. Het werden er veel meer.

38 monden voeden, dat betekent op een normale dag: 25 kilogram bloem. Vis of vlees zijn een zeldzame luxe. Het enige wat Mariam voor haar kinderen wenst, is geluk. Zelf heeft ze dat nooit gekend.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.