Volledig scherm
Bij het ongeluk kwamen 22 kinderen om het leven © BELGA

Nabestaanden busramp Sierre sceptisch over hulp Rutte

Ouders van de Nederlandse kinderen die om het leven kwamen bij de busramp in 2012 in het Zwitserse Sierre reageren sceptisch op het nieuws over nieuw onderzoek waar premier Rutte Zwitserland om heeft gevraagd.

Rutte maakte vandaag bekend dat hij de Zwitserse regering onlangs vroeg om een bloedmonster van de Belgische buschauffeur die het drama veroorzaakte. Daarmee gaf hij gevolg aan het verzoek om nader onderzoek van een tiental ouders. Zij stuurden hem en zijn Belgische collega Charles Michel vorige week een brandbrief.

Overheveling onderzoek
Onder die nabestaanden ook de ouders van de 11-jarige Roma Daris uit Bergeijk. ,,Wij vragen ons af of dit een stap in de goede richting is. Wie zegt dat de bloedmonsters niet al lang vernietigd zijn," vraagt moeder Gerlinde zich hardop af. Ze zegt niet veel vertrouwen te hebben in nader onderzoek naar mogelijke zelfmoord door de buschauffeur. ,,De Zwitserse autoriteiten hebben al eerder gelogen." De Brabantse ziet maar één echte oplossing. ,,Wij zouden het liefst zien dat het hele onderzoek wordt overgeheveld naar België of Nederland."

Genetisch defect
Het bloedmonster kan via dna-onderzoek een antwoord geven op de vraag of de buschauffeur zelfmoord pleegde door zijn voertuig met opzet frontaal tegen de tunnelwand te rijden. De Vlaming kampte met psychische problemen en slikte antidepressiva, zo bleek uit eerder onderzoek. Aan de hand van de bloedstaal zou kunnen blijken of hij een veel voorkomend genetisch defect had waardoor hij gevoelig was voor de gevaarlijke bijwerkingen van de depressiebestrijdende geneesmiddelen.

De Zwitserse justitie sluit zelfmoord niet uit in haar onderzoek, maar acht een 'stuurfout door onwelwording' waarschijnlijker. Ze gaf geen gevolg aan het verzoek van de ouders om een dna-check van bloedstalen van de chauffeur. Zwitserse rechters wezen het hoger beroep van de nabestaanden tegen de sluiting van het onderzoek af.

28 doden
Bij het busongeluk, op 13 maart 2012 in een tunnel bij Sierre, kwamen 22 kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar om het leven. Ze zaten op school in het Belgische Lommel, vlak over de grens in de buurt van Eindhoven, en waren op de terugreis van een skikamp in val d' Isère. Onder hen zes leerlingen uit Nederland. Vier begeleiders, de chauffeur en zijn bijrijder overleefden het drama evenmin. Vierentwintig schoolkinderen raakten gewond.Het kostte de honderd reddingswerkers, 60 brandweerlieden en 20 artsen uren om alle slachtoffers uit het buswrak te halen.

Volledig scherm
Gerlinde Daris met haar dochter Irla en de Vlaamse journalist Douglas De Coninck die een boek over het busdrama schreef. © BELGA
Volledig scherm
© BELGA
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement