Nachtelijk akkoord: Europa gaat CO2-uitstoot met minstens 55 procent verminderen
Europa heeft afgelopen nacht een nieuwe stap gezet naar klimaatneutraliteit in 2050. Onderhandelaars van de drie instellingen – Commissie, Raad en Parlement – kwamen overeen de klimaatneutraliteit, en een tussentijdse vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent in 2030, vast te leggen in een Klimaatwet.
Het moment is cruciaal omdat VS-president Joe Biden later deze week een belangrijke klimaattop belegt en Europa daar nu een inspirerend voorbeeld kan zijn. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageerde dan ook verheugd op de overeenstemming over ‘dit kernelement van de Europese Green Deal’: ,,Onze politieke verbintenis om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden, is nu ook een wettelijke verbintenis. De klimaatwet zet de EU voor een generatie op het groene pad. Het is onze bindende belofte aan onze kinderen en kleinkinderen.”
Vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans, in Brussel verantwoordelijk voor de Green Deal, sprak van ‘een mijlpaal voor de EU’: ,,Het akkoord van vandaag versterkt onze mondiale positie als leider in het aanpakken van de klimaatcrisis (…) Dit is een goede dag voor mens en planeet.”
Het Parlement, dat inzette op een iets hogere tussentijdse CO2-reductie (60 in plaats van ‘tenminste 55 procent’) reageert pas later vanmorgen inhoudelijk. Dan wordt ook meer duidelijk over andere elementen van het akkoord. Zo is er een verbintenis om na 2050 te komen tot een ‘negatieve CO2-uitstoot’ (om de enorme hoeveelheid nu al in de atmosfeer aanwezige CO2 af te breken), is er sprake van een nieuw tussentijds klimaatdoel in 2040 en wordt het beleid voor CO2-opslag en klimaatadaptatie (aanpassing aan de opwarming) versterkt.
‘Te mager’
Het Wereldnatuurfonds en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageren aanzienlijk gematigder op de uitkomsten van vannacht dan de Commissie: de CO2-reductie voor 2030 (55 procent), zeggen zij, blijft ver achter bij wat het Parlement wilde (60) en nog meer bij wat de wetenschap nodig acht (65 procent). Bovendien, aldus Eickhout en het WNF, zijn de 55 procent uit het akkoord niet hard. Omdat miljoenen tonnen CO2-opslag in Europese bossen en moerasgebieden ook zijn meegerekend blijft er van die 55 procent netto maar 52,8 procent over, aldus hun verwijt. Eickhout: ,,Dit is echt nog te mager.” Imke Lübbeke van het WNF: ,,Europa kan zichzelf nu wel op de borst slaan, maar de realiteit is dat het geen antwoord geeft op wat de wetenschap vindt dat we de komende tien jaar moeten doen.”
Mét Mohammed Chamim (PvdA) vinden WNF en Eickhout dat het er nu op aankomt de woordjes ‘ten minste’ in de CO2-reductie voor 2030 (‘ten minste 55 procent’) een zo ruim mogelijke invulling te geven. Chahim: ,,Het echte werk ligt nog vóór ons.” Esther de Lange (CDA) is wél tevreden. Zij noemt het akkoord ‘ambitieus én realistisch’: ,,Je wilt voorkomen dat bedrijven door onhaalbare eisen met hun banen, innovatie en duurzame investeringen uit Europa vertrekken. Daar schiet ook het klimaat niets mee op.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Poetin in telefoongesprek met Erdogan: ‘Vernietiging stuwdam is barbaarse daad’
-
PREMIUM
Hoe er meer windmolens op de Noordzee gebouwd worden zonder de natuur in de weg te zitten
Op land is er maar weinig ruimte voor windparken, dus lokt de Noordzee. Er zijn plannen voor de bouw van bijna vijfduizend windmolens in zee, maar ook voor de productie van waterstof en het gebruik van lege gasvelden voor de opslag van CO2. ,,Denk nou alsjeblieft niet dat die hele zee wordt volgezet met turbines, dat gaat niet gebeuren.’ -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Zeker 15 doden in Haïti door zware overstromingen, gevreesd voor voedseltekorten
In Haïti zijn dit weekeinde zeker 15 mensen om het leven gekomen bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de zware regenval van de afgelopen dagen, zo melden de autoriteiten zondag. -
VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken
De Verenigde Staten en China willen samen de klimaatverandering te lijf gaan, hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai.
-
FBI-agent (79) die jarenlang voor de Russen spioneerde, overleden in Amerikaanse cel
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.