NASA bestelt nog drie Orion-ruimtevaartuigen voor maanmissie Artemis
De NASA heeft bij Lockheed Martin drie Orion-ruimtevaartuigen besteld voor zijn Artemis VI-VIII-missies, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Met de order is bijna 2 miljard dollar gemoeid.
Het gaat om verkenningsvaartuigen om astronauten te vervoeren in de ruimte en rond de maan ter ondersteuning van het Artemis-maanprogramma. Het eerste deel van dat programma, Artemis I, is slechts weken verwijderd van een lancering naar de maan.
Lockheed Martin is de voornaamste leverancier van NASA voor het Orion-programma. In 2019 betaalde NASA voor het ruimtevaartuig voor de missies Artemis III tot en met V een bedrag van 2,7 miljard dollar.
Weer naar de maan
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet: de Orion. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die reis heen en terug duurt ongeveer anderhalve maand.
Na drie keer uitstel begint die nog onbemande missie Artemis I mogelijk volgende maand alsnog aan een proefvlucht naar de maan. De lancering van het nieuwe ruimtevaartuig staat voorlopig gepland voor 14 november, aldus de NASA.
De eerste keer, eind augustus, lukte het niet om een van de vier raketmotoren op de juiste tempratuur te krijgen. In aanloop naar de tweede poging, vorige maand, ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.
De derde keer, eind vorige maand, werd de lancering afgeblazen vanwege de zware orkaan Ian. Om te schuilen voor de orkaan werd de draagraket overgebracht naar een hangar bij het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral.
Generale repetitie
Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig na de lancering vanaf Kennedy Space Center bij Cape Canaveral ongeveer anderhalf uur lang rond de aarde vliegt, om dan gas te geven en te beginnen aan de oversteek naar de maan. Vijf tot zes weken later zou hij met een plons in de Grote Oceaan moeten terugkeren op aarde.
Rond 2024 moeten vier astronauten rond de maan en terug vliegen, met missie Artemis II. Op zijn vroegst in 2025, met de missie Artemis III, moeten mensen weer voet op de maan zetten.
Bij de vluchten naar de maan en terug zitten de astronauten voorin, in een Amerikaans deel. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Zeker vijf doden bij zware winterstormen in Californië
Zware winterstormen in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben zeker vijf mensenlevens geëist. De stad San Francisco meldde woensdag dat twee mensen bezweken zijn aan verwondingen die ze door het extreme weer hebben opgelopen. In Oakland werd een dakloze man aangetroffen in zijn tent, die was geraakt door een omgevallen boom, schreef de San Francisco Chronicle, de twee andere doden vielen in de county’s Contra Costa en Portola Valley. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Zeilboot zinkt binnen kwartier na aanvaring met walvis, bemanning na 10 uur gered
Een zeilboot die op weg was van de Galapagos-eilanden naar Frans-Polynesië is gezonken nadat het in aanvaring was gekomen met een walvis. In nauwelijks een kwartier was de boot onder water verdwenen. De vier bemanningsleden wisten razendsnel over te stappen in een reddingssloep. Tien uur later konden ze worden gered. -
James Webb Space Telescope maakt unieke beelden van Neptunus en zijn ringen
De James Webb Space Telescope (JWST) heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en zijn ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in zijn atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa woensdag.
-
Israëlische regering maakt met wetswijziging terugkeer naar Joodse nederzettingen mogelijk
Het Israëlische parlement heeft dinsdag de weg geëffend voor de terugkeer van Joodse kolonisten naar vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever door een wet uit 2005 te wijzigen die hun evacuatie beval. De stap leidde tot scherpe veroordelingen door onder andere de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en de Europese Unie. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMMet video
Amerika wil via de maan naar Mars: hoogtepunt is landing van de eerste vrouw op de maan
Een wandeling op de maan: het blijft iets waar de mens naar blijft hunkeren. Vanaf volgende week maandag wordt die droom weer stap voor stap werkelijkheid met het prestigieuze Amerikaanse project Artemis. ‘We are going’, zegt Nasa-baas Bill Nelson.