Navo-topman: ‘Ineenstorting’ Afghanistan is eigen schuld
De tragedie die zich momenteel afspeelt in Afghanistan is het gevolg van ‘een zeer plotse ineenstorting van het Afghaanse politiek en militair leiderschap’. Met die woorden legt Navo-topman Jens Stoltenberg de schuld voor het Afghanistan-drama in Kaboel, in plaats van in Brussel of Washington.
De aartsmoeilijke keus voor de Navo was de missie beëindigen met het risico dat de taliban terrein zouden heroveren, of blijven, met méér troepen en méér geweld en daarmee een ‘open-ended’ (zonder einddatum) militaire aanwezigheid ingaan. Amerika koos voor die eerste optie en alle bondgenoten stemden daarmee in, aldus Stoltenberg. ,,Daar hebben we het in verschillende ministerraden over gehad en op ambassadeursniveau in februari, maart en april.”
De Navo zal pas later de eigen rol evalueren en daaruit lessen trekken. Stoltenberg: ,,Alle prioriteit is nu de evacuatie van onze mensen.” Die wordt mede gecoördineerd door de civiele vertegenwoordiging van de Navo in Kaboel, die in elk geval voorlopig blijft.
Volgens Navo-topman Stoltenberg is de onvoorzien snelle en totale ineenstorting van het Afghaanse politieke en militaire leiderschap vooral voor de bevolking een tragedie. ,,Ze had al die jaren uitzicht op democratie.” Maar Afghanistan staat er ondanks het drama van de laatste dagen beter voor dan in 2001, zo voegde hij eraan toe. ,,Mannen en vrouwen, zeker vrouwen, hebben onderwijs genoten en nemen deel aan het politieke proces.” En ook sociaal-economisch is er voortgang geboekt.
Pijn en frustratie
Tegen een Afghaanse journaliste die hem in tranen smeekte de taliban niet te erkennen, zei Stoltenberg ‘haar pijn en frustratie’ te delen. De taliban, zei hij, heeft hij al nadrukkelijk gewaarschuwd dat wangedrag enkel kan leiden tot internationaal isolement. Stoltenberg zei dat de Navo ervan uitgaat dat de Taliban laten vertrekken wie weg wil uit Afghanistan, en dat zowel Kaboel Airport als de grenzen open blijven.
Alle prioriteit is nu de evacuatie van onze mensen
In reactie op vragen zei Stoltenberg dat hij via de pers heeft gehoord over plannen op Brits initiatief om een troepenmacht voor Afghanistan op te zetten zonder VS-troepen, maar Stoltenberg zelf is daar niet bij betrokken. Hij herhaalde dat het besluit om weg te gaan er één was van alle dertig bondgenoten. Op de vraag waarom Amerikaanse en Europese belastingbetalers nog zouden investeren in training aan leger en politie als zo’n operatie na twintig jaar enkel leidt tot een krijgsmacht die bij het eerste zuchtje tegenwind afdruipt was het antwoord dat dit wordt geëvalueerd, maar dat de Navo hoe dan ‘een voorhoederol’ blijft spelen in de strijd tegen internationale terreur.
Stoltenberg voegde eraan toe dat de afgelopen 20 jaar vanaf Afghaans grondgebied geen terreuracties zijn opgezet. In antwoord op een andere vraag zei hij dat de financiële en andere steun aan de Afghaanse regering per meteen is gestopt. ,,Er is immers geen regering meer.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk hier onze video's over de machtsovername in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veel verkeersproblemen verwacht door massale staking in Duitsland
Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Noord-Koreaanse leider Kim geeft opdracht om productie van nucleaire wapens op te voeren
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven om de productie van nucleair materiaal op te voeren waarmee onder andere kernwapens worden gemaakt. Hij wil daarmee het arsenaal kernwapens “exponentieel” uitbreiden. Hij zei dat het land klaar moet zijn om de wapens op elk gewenst moment te kunnen gebruiken, zei staatsmedia KCNA dinsdag. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Update met video
Politieke crisis in Israël: verklaring Netanyahu over omstreden hervormingen uitgesteld
De verwachte verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het opschorten van zijn omstreden gerechtelijke hervormingsplannen is uitgesteld. Massale protesten tegen het ontslag van de beleidskritische minister van Defensie, zondagavond, zetten de regering onder grote druk. De belangrijkste vakbond dreigde maandag met een landelijke staking. -
-
-
Oud-president Bolsonaro terug in Brazilië
Na drie maanden in de Verenigde Staten is oud-president Jair Bolsonaro teruggekeerd naar Brazilië. Hij landde in de vroege morgen in de hoofdstad Brasilia. -
VIDEO
Kaag geeft toe: 'We hebben het niet zien aankomen, we hebben dit verkeerd ingeschat’
Opnieuw is er een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan om te evacueren. Het kabinet erkent in het Kamerdebat dat de snelheid van de opmars van de taliban totaal onderschat is. ,,We zijn overvallen.” Ook is Nederland nu wel van plan om meer Afghanen te helpen dan alleen de tolken.