‘Nederlanders vast in bus bij vliegveld in Kaboel, veel taliban, nergens Nederlandse militairen’
In Afghanistan is al ruim 24 uur een Nederlandse evacuatie-operatie bezig die uiterst moeizaam verloopt, meldt Nieuwsuur. Een onbekend aantal Nederlanders zit in ieder geval in één bus te wachten, vlak bij het vliegveld van Kaboel. Maar ze komen niet verder, meldt het actualiteitenprogramma.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de operatie, maar wil er verder niet al te veel over uitweiden. ,,Alles wat ik zeg kan het slagen van de operatie in gevaar brengen. Dat is het laatste dat we willen”, zegt een woordvoerder tegen deze site. ,,Het klopt dat er een bus is en dat die onderweg is naar het vliegveld. We doen er alles aan om die mensen naar het vliegveld te krijgen. Als we daar te veel over gaan praten, helpen we daar niemand mee.”
Spraakbericht uitzetten
Nieuwsuur heeft sinds gisteren contact met de evacués. De evacués werden opgeroepen om zich te verzamelen op een locatie en vertrokken daarna in een konvooi naar het vliegveld. In ieder geval één bus staat nog vast en van de andere bussen is niet bekend of ze aangekomen zijn bij het vliegveld.
,,Niemand mag weten dat er veel mensen zijn hier binnen. In Afghanistan kan alles gebeuren. Er komt nu iemand naar me toe, die zegt dat ik mijn telefoon moet uitzetten”, zegt een van de evacués in een spraakbericht tegen Nieuwsuur.
De evacués in de bus zien onderweg veel taliban. Bij het vliegveld komen ze stil te staan. Daar staan nog veel meer bussen. De taliban controleren de papieren. Er is geen begeleiding. Er zijn ook geen Nederlandse militairen bij, laat iemand in de bus aan Nieuwsuur weten. De bus staat misschien een kilometer van het vliegveld.
Geschoten
Eerder vandaag werd al een bus met mensen die door België geëvacueerd werden, tegengehouden bij een controlepost van de taliban. Daarbij werden schoten gelost. Uiteindelijk zijn de inzittenden van de bus nooit op de luchthaven aangekomen. Vier andere bussen kwamen er wel aan.
De grote groep mannen, vrouwen en kinderen was gevraagd om zich naar een geheime locatie te begeven. Van daaruit werden ze met vijf bussen naar de luchthaven gebracht. Om alles veilig te laten verlopen, waren de geëvacueerden van geen enkel detail op de hoogte.
Paniek in bus
Ook de buschauffeurs kregen pas op het laatste moment te horen wat hun reisroute zou zijn. De operatie verliep vlekkeloos en iedereen zou uiteindelijk op een vliegtuig naar Islamabad kunnen stappen om daarna in België opgevangen te worden. Het waren allemaal Belgen of mensen die een band hadden met onze zuiderburen.
Vanochtend werden opnieuw bussen ingezet om mensen vanuit de stad naar de luchthaven te brengen, maar volgens een militaire bron is het daarbij grondig fout gelopen. Eén van de bussen was al bijna op de luchthaven, toen het voertuig moest stoppen bij een van de checkpoints van de taliban. Aanvankelijk beperkten de taliban zich tot de gebruikelijke controle, maar toen werd er plots geschoten. De inzittenden vluchtten in paniek de bus uit en stoven alle kanten op. Ze bleven ongedeerd.
In 24 uur tijd zijn volgens het Witte Huis ongeveer 19.000 mensen geëvacueerd vanaf de luchthaven van Kaboel. Het gaat om mensen die geëvacueerd zijn door Amerikaanse militaire vluchten en door vluchten van de coalitiepartners, zoals België.
Sinds de start van de evacuatiemissie konden al ongeveer 82.300 mensen uit Afghanistan geëvacueerd worden, aldus het Witte Huis. Het Pentagon zei dinsdag dat er nog iets meer dan vijfduizend mensen op de luchthaven wachtten op een vlucht. De VS houden vast aan de deadline van 31 augustus om Afghanistan te verlaten. De druk stijgt dan ook om tegen die datum zoveel mensen uit Kaboel te evacueren.
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Veel verkeersproblemen verwacht door massale staking in Duitsland
Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties. -
Veel meer Nederlanders in Afghanistan: 1250 mensen melden zich bij Buitenlandse Zaken voor evacuatie
Het aantal Nederlanders dat vastzit in Afghanistan blijft stijgen. Bij Buitenlandse Zaken hebben zich tot vanochtend 1250 mensen gemeld, waarvan 500 Nederlanders al zijn geëvacueerd. Vorige week vrijdag ging het ministerie er nog vanuit dat er in totaal 700 mensen met een Nederlands paspoort in het land verbleven. -
Britse regering gaat bezit van lachgas verbieden
De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de Britse omroep BBC is lachgas in het Verenigd Koninkrijk een van de meest gebruikte drugs door jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUM20 jaar geleden
Tijdens oorlog in Irak hebben Amerikanen krediet verspeeld: 'Een complete ramp op elk niveau'
Deze week twintig jaar geleden begon de oorlog in Irak. Helemaal niemand herdenkt de invasie van de Amerikanen en de Britten. En dat is niet voor niets: ,,Het was een complete ramp op elk niveau.” -
Kabinet luidt noodklok: opvangplekken asielzoekers raken op, gemeenten moeten plek creëren
Binnen ‘enkele weken’ dreigt Nederland geen asielzoekers meer te kunnen opvangen. Nog afgezien van de stroom Afghanen stijgt het aantal asielzoekers uit andere landen snel. Het kabinet doet een beroep op gemeenten en provincies om ‘met urgentie’ meer opvangplekken beschikbaar te stellen. Ook wordt er al gewerkt aan grootschalige noodopvang in evenementenhallen en ‘paviljoens’ - tentenkampen - met ‘minimale voorzieningen’.