Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje

update/videoVijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.

Getuigen sloegen direct alarm bij de hulpdiensten. Die waren binnen enkele minuten ter plekke en brachten het gezin naar het ziekenhuis, meldt de Spaanse krant Información. Een van de slachtoffers heeft volgens Spaanse media een been gebroken. De overige gezinsleden zijn lichtgewond geraakt. 

Grote delen van Spanje zijn de afgelopen dagen getroffen door noodweer. Regen, wind en sneeuw veroorzaken veel overlast. Hulpdiensten roepen al een tijdje op het gevaar vooral niet op te zoeken en zoveel mogelijk binnen te blijven. Een advies dat door het betreffende Nederlandse gezin niet is opgevolgd. 

Slachtoffers

Volledig scherm
Noodweer teistert de kust van Valencia. © AFP

Boosdoener van het onstuimige weer is de storm Gloria die over de gebieden trekt. Door het noodweer vielen al drie doden, meldt El País vandaag. Een man overleed in de plaats Ávila nadat hij op zijn hoofd werd geraakt door een rondvliegende dakpan. Een andere man kwam in de provincie Asturië om het leven toen hij werd aangereden terwijl hij zijn sneeuwkettingen aan het bevestigen was en een dakloze vrouw stierf in een park in de gemeente Gandia, onder Valencia, tijdens haar slaap.

Door het extreme weer zijn ook veel vluchten vertraagd. Daarnaast zijn veel scholen dicht, zijn meerdere wegen niet toegankelijk en zitten veel Spanjaarden zonder stroom. Spanje heeft gisteren en vandaag voor verschillende regio’s code rood afgegeven. Het vliegveld van Alicante-Elche is grotendeels gesloten en weerdiensten waarschuwen voor golven van acht meter hoog, windstoten van 120 kilometer per uur en extreme hoeveelheden neerslag. Langs de kust en in de binnenlanden rond Alicante en Valencia kan de komende dagen een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

Volledig scherm
Noodweer op het strand van Barcelona. © EPA
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’