Volledig scherm
Badplaats Blanes. © Shutterstock

Nederlandse (25) slachtoffer van groepsverkrachting in Blanes

Een 25-jarige Nederlandse vrouw is afgelopen weekeinde in het plaatsje Blanes aan de Costa Brava, waar zij al enkele jaren woont, door drie mannen verkracht. Op de vroege zondagmorgen wist zij te ontsnappen uit het appartement waar de meervoudige verkrachting plaatsvond. Er zijn drie verdachten geïdentificeerd en gearresteerd, maar die kwamen na het afleggen van een verklaring, gisteren voor de rechter, weer voorlopig op vrije voeten. Zij worden formeel beschuldigd van seksueel misbruik met penetratie.

,,Waarom de rechter besloten heeft dat zij weer vrijkwamen, is niet aan ons om te beoordelen’’, zei een woordvoerder van de Catalaanse politie tegen deze krant. Wel is van de drie mannen, die alle drie de Cubaanse nationaliteit hebben, het paspoort in beslag genomen om te voorkomen dat ze het land verlaten. De drie – twee jongens van 19 jaar en een man van 53 – hoefden geen borgsom te betalen. Ze mogen niet dichter dan 500 meter in de buurt van het slachtoffer komen. De twee jongsten wonen in Blanes, de man in een nabijgelegen dorp aan de kust.

Het was bij de portiek van het appartementencomplex van de twee jongens waar een inwoner zondagochtend de Nederlandse vrouw verward en half ontkleed aantrof. Zij vertelde de man wat er was gebeurd en met zijn telefoon kon zij de politie waarschuwen. Die ging onmiddellijk over tot arrestatie van de twee inwoners van de flat. De derde werd later die dag in zijn woning in Arenys de Mar aangehouden.

Park

Quote

We veroorde­len alle vormen van seksueel en huiselijk geweld en roepen alle overheden op met harde hand hiertegen op te treden

Burgemeester Àngel Canosa Fernàndez

In haar verklaring stelt de Nederlandse dat zij door de mannen eerst in een park in Blanes werd verkracht, en dat ze daarna naar de bewuste flat werd meegenomen, waar het misbruik werd voortgezet. Na onderzoek in het ziekenhuis is de vrouw inmiddels weer thuis, aldus de politiewoordvoerder.

Meer dan tweehonderd mensen kwamen deze woensdagmiddag bijeen voor het gemeentehuis van Blanes om hun afschuw te tonen over de verkrachting en hun medeleven met het slachtoffer. ,,We veroordelen alle vormen van seksueel en huiselijk geweld en roepen alle overheden op met harde hand hiertegen op te treden’’, luidde de verklaring die de burgemeester voorlas.

Verkrachting

In Spanje zijn de laatste jaren verschillende grote zaken van groepsverkrachting geweest. Vijf jonge mannen werden vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot elk 15 jaar celstraf wegens verkrachting van een meisje tijdens de stierenrennen in Pamplona; aanvankelijk waren hun straffen lager omdat de rechters hen slechts voor misbruik zonder geweld veroordeelden, omdat de vrouw zich niet zou hebben verzet. Dat ontketende een golf van protesten in heel Spanje. Het Hooggerechtshof oordeelde uiteindelijk dat er wel sprake van geweld was en berispte de lagere rechters.

Een vergelijkbaar geval wordt op dit moment berecht in Barcelona: drie jaar geleden werd een meisje van 14 jaar in een verlaten fabriek in het stadje Manresa door zeven mannen verkracht. In deze zaak wordt binnenkort het vonnis verwacht.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.
  2. Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

    Politie België: Truckchauf­feur niet schuldig aan dodelijk au­to-ongeluk Nederland­se vrouw

    De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet.