Nederlandse medewerkers en lokaal personeel ambassade Kaboel versneld teruggehaald
UPDATENederlandse medewerkers en lokaal personeel van de Nederlandse ambassade in Kaboel worden versneld teruggehaald. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag bevestigd. Uit veiligheidsoverwegingen wilde een woordvoerder niet zeggen hoeveel mensen er worden teruggehaald naar Nederland. Ook kon hij niet zeggen hoeveel mensen er achterblijven in de ambassade.
Meer landen hebben besloten maatregelen te nemen voor hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, nu de radicaalislamitische talibanbeweging snel oprukt. Denemarken en Noorwegen sluiten hun ambassade door de verslechterende veiligheidssituatie en evacueren de medewerkers.
Duitsland heeft besloten het aantal personeelsleden op de ambassade tot het ‘absolute minimum’ te beperken, aldus minister Heiko Maas. De beveiliging wordt opgeschroefd. Ondertussen roept Frankrijk zijn burgers in Afghanistan opnieuw op het land zo snel mogelijk te verlaten.
De Verenigde Staten kondigden eerder al aan een aanzienlijk deel van de medewerkers van hun ambassade in Kaboel te evacueren. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. De regering in Londen hield vrijdag spoedberaad. Premier Boris Johnson liet naderhand weten Afghanistan te blijven te steunen. Hij verzekert dat zijn land nauw betrokken blijft bij de toekomst van Afghanistan, zodat er geen regering komt die opnieuw toestaat dat terroristen vrij spel hebben.
Heroveren
Door de terugtrekking van de internationale troepenmacht zien de taliban kans het land te heroveren. Van de 34 provinciehoofdsteden zijn er inmiddels 18 onder controle van de fundamentalisten. De taliban zouden Kaboel inmiddels tot op 50 kilometer zijn genaderd. Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan waar Nederlandse militairen jarenlang gelegerd waren, is vanochtend in handen gevallen van de taliban. De taliban hebben ook de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan ingenomen.
Lees verder onder de kaart
De diplomatieke aanwezigheid van de VS in Kaboel wordt teruggebracht tot een ‘rompbezetting’. De Amerikanen sturen 3000 extra militairen om het vertrek van de ambassademedewerkers in goede banen te leiden. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen. Ook de Britten zenden tijdelijk militaire versterking.
Tolken
Ook Zweden haalt een deel van het personeel terug. Ondertussen roept Frankrijk zijn burgers in Afghanistan opnieuw op het land zo snel mogelijk te verlaten. Zwitserland haalt zijn resterende drie medewerkers zo snel mogelijk terug van het kantoor in Kaboel. Het land heeft daar geen ambassade, lokale medewerkers kunnen een visum aanvragen. Nederland haalt een deel van het ambassadepersoneel versneld terug. De VS kondigde eerder al aan een aanzienlijk deel van de medewerkers van de ambassade in Kaboel te evacueren. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd.
Ook Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Denemarken nemen maatregelen om Afghaanse tolken en andere (oud-)medewerkers het land uit te krijgen. Mensen in Afghanistan die met internationale partijen en legers hebben samengewerkt worden bedreigd omdat zij gezien worden als verraders.
Eerder deze week riep het kabinet Nederlanders al op om Afghanistan te verlaten en gebruik te maken van de ‘nog beschikbare, maar beperkte’ internationale vluchten die uit het land vertrekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zei gisteren dat Nederland meer haast moest maken om Afghaanse tolken terug naar Nederland te halen.
Kamer onderbreekt reces voor debat over Afghaanse tolken
De Tweede Kamer onderbreekt aanstaande dinsdag het reces voor een debat over de situatie in Afghanistan en de tolken die daar voor Nederland hebben gewerkt. Een voorstel van D66 om daarover te debatteren met de betrokken bewindslieden kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer.
Van de 273 tolken die voor Nederland hebben gewerkt zijn er nu zo’n 110 met hun gezin naar Nederland gehaald, zei demissionair defensieminister Ank Bijleveld eerder vrijdag. De rest hoopt ze “versneld” naar Nederland te kunnen halen.
Meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat Nederland niet alleen Afghaanse tolken maar ook anderen die de Nederlandse missie in Afghanistan hielpen, moet beschermen. Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben Bijleveld gevraagd of juristen of beveiligers die Nederland hielpen asiel verdienen, net zoals de tolken.
Het ministerie van Defensie zei eerder niet van plan te zijn meer groepen toe te laten, omdat het tot een “niet-beheersbare toename” van asielaanvragen zou leiden. Tolken komen wel in aanmerking voor asiel, omdat de taliban wraak op hen willen nemen wegens de samenwerking met buitenlandse machten.
Navo
De Navo blijft de Afghaanse regering en de veiligheidstroepen zoveel mogelijk steunen, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van spoedoverleg met de ambassadeurs van het bondgenootschap. ,,De alliantie is zeer bezorgd over de gewelddadigheid als gevolg van het talibanoffensief, inclusief aanvallen op burgers, gerichte moorden en meldingen van andere serieuze schendingen van mensenrechten”, verklaart de Navo-topman. ,,De taliban moeten begrijpen dat zij niet door de internationale gemeenschap zullen worden erkend als zij het land met geweld innemen. We blijven een politieke oplossing van het conflict ondersteunen.”
De Navo blijft diplomatiek vertegenwoordigd in Kaboel en zal zich zo nodig aanpassen aan de ontwikkelingen in het land, aldus de Noor. ,,De veiligheid van ons personeel is doorslaggevend. We zijn in voortdurend contact met de Afghaanse autoriteiten en de rest van de internationale gemeenschap.” De Navo beëindigde haar militaire operatie in Afghanistan vorige maand na bijna twintig jaar.
De taliban rukken steeds verder op in Afghanistan, wordt ook in onderstaande video duidelijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minstens 13 doden bij politie-actie in Rio de Janeiro, onder wie beruchte bendeleider
Bij een politie-inval in een sloppenwijk in de buurt van Rio de Janeiro zijn donderdag tenminste 13 mensen omgekomen. Onder de doden is een beruchte leider van een drugsbende uit het noorden van Brazilië die sinds 2019 voortvluchtig was, aldus de plaatselijke politie. ,,Er zijn 13 doden, twee mensen zijn gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens is in beslag genomen”, vertelde politiewoordvoerder Fabricio Oliveira op een persconferentie. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
1
Eerste staat VS verbiedt kinderen gebruik TikTok en Insta zonder toestemming ouders
Utah gaat als eerste Amerikaanse staat het gebruik van TikTok en Instagram door kinderen en jongeren drastisch inperken. Het wordt minderjarigen verboden op deze apps te zitten zonder expliciete toestemming van hun ouders of voogden. Gouverneur Spence J. Cox heeft daarvoor donderdag een wet ondertekend. -
VS klaagt in Nederland opgepakte Russische infiltrant strafhof Den Haag aan
De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Taliban hijsen vlag in Tarin Kowt en nabijgelegen Kamp Holland
Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan waar Nederlandse militairen jarenlang gelegerd waren, is vanochtend in handen gevallen van de Taliban. De Taliban hebben ook de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan ingenomen. Dat is na de hoofdstad Kabul de grootste stad van het land en diende eerder als officieuze hoofdstad van de Taliban, voordat de radicaal-islamitische beweging begin deze eeuw door westerse strijdmachten werd verdreven. De extremisten rukken in rap tempo op richting de hoofdstad Kabul. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
UPDATE/VIDEO
Kaag: ‘Beelden inname Kamp Holland door taliban zijn verschrikkelijk’
Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, noemt het ‘verschrikkelijk’ dat nu ook Kamp Holland lijkt te zijn veroverd door de taliban. Volgens Kaag hebben Nederlandse militairen zich jarenlang ingezet voor een beter Afghanistan. ,,En dat gaat verloren.’’