Volledig scherm
Nederlandse militairen onderzoeken het getroffen gebied vanuit de lucht en te voet, onder meer in de haven. © ANP Handouts

Nederlandse militairen op Bahama's: complete sloppenwijken zijn weg

Nederlandse soldaten zijn begonnen met hulpverlening op de door de orkaan Dorian zwaar getroffen Bahama's. Dat is een gecompliceerde logistieke operatie, die wordt bemoeilijkt door het voortdurende slechte weer.

Volledig scherm
Nederlandse militairen onderzoeken het getroffen gebied vanuit de lucht en te voet, onder meer in de haven. © ANP Handouts

Op de Bahama's heerst nog grote chaos, anderhalve week nadat orkaan Dorian over de Caribische eilandengroep raasde. De elektriciteit is slechts her en der hersteld. Zo'n 2500 personen worden vermist en naar verwachting zal het dodental van vijftig nog flink oplopen. De schade op de eilanden is enorm. Veel woningen zijn verwoest en grote gebieden staan onder water. De Verenigde Naties schatten in dat het natuurgeweld zeker 76.000 mensen dakloos heeft gemaakt.

De Nederlandse marineschepen Zr. Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama's om noodhulp te bieden.

Enorme ravage

Het opruimen van de enorme ravage en het ondersteunen van hulporganisaties en de lokale bevolking; dat zijn volgens de Nederlandse commandeur Ad van de Sande de kerntaken van zijn missie Disaster Relief Bahamas. Die taken voeren de militairen uit in slecht weer, want ook voor vandaag zijn regenstormen aangekondigd. Bovendien wordt het eiland Great Abaco bedreigd met meer rampspoed: olievervuiling. Een enorme opslagtank heeft het daar begeven.

Kapitein Dennis Lourens (39), plaatsvervangend commandant van 103 Constructiecompagnie, heeft gisteren vooral gekeken hoe het materiaal dat aan boord is van de Johan de Witt, is in te zetten voor het herstel van de infrastructuur. ,,De sloppenwijk van Marsh Harbour is helemaal verwoest'', vertelt hij. ,,Dat waren houten huisjes die aan elkaar getimmerd waren. Dat is allemaal weg, het is één grote hoop. Er liggen boten ondersteboven. Dat is heftig.''

Haven

Volledig scherm
Nederlandse militairen onderzoeken het getroffen gebied vanuit de lucht en te voet, onder meer in de haven. © Sjoerd Hilckmann/Defensie

Lourens en zijn mannen onderzochten gisteren vooral aan welke hulp de lokale instanties nu echt iets hebben. ,,Daaruit is gekomen dat de haven prioriteit heeft. We gaan de havenkades geschikt maken om groter materieel aan land te brengen. Ook gaan we het gemeentehuis en het ziekenhuis waterdicht maken en daar de elektriciteit herstellen. Dat heeft nut voor de rest van de bevolking. Onze elektriciens en timmermannen gaan ervoor zorgen dat die gebouwen weer kunnen functioneren.”

De eerste manschappen van de Johan de Witt zijn inmiddels aan land gekomen en die bouwen nu tenten in de haven en op het vliegveld. Op het eiland is volgens commandeur Van de Sande veel behoefte aan transport. ,,We hebben veertig tot vijftig voertuigen aan boord. Die gaan we daarom zo snel mogelijk aan land brengen."

Oefening

Volledig scherm

Het schip Johan de Witt was toevallig voor een grote noodhulpoefening naar het Caribisch gebied gevaren. Het bieden van assistentie na orkaanpassages is inmiddels een belangrijke taak van het ministerie van Defensie, vertelt een woordvoerder. ,,We doen dat sinds jaar en dag. Sinds orkaan Irma in 2017 houden we regelmatig grote oefeningen met militairen. Dat zouden we nu doen met de oefening Caribbean Coast, vandaar dat we er met twee extra schepen waren. Toen Dorian langs de Bahama's kwam, kregen we een noodhulpverzoek. We hebben de oefening onderbroken en zijn overgeschakeld naar het echte werk, dus vol aan de bak. Nederland heeft zeker expertise op dit gebied en heeft de middelen om dit goed te kunnen. We hebben nog twee schepen achtergehouden voor de Nederlandse Antillen, waar ook slecht weer heerst.”

Struikelblok in de operatie blijft het weer. ,,Het regent, onweert en er staat een harde wind. Dat maakt het niet gemakkelijker om materiaal aan land te brengen." Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's hebben meegenomen. Ook zijn er specialisten meegekomen die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.