Nederlandse pelgrims juichen bij heiligverklaring Titus Brandsma: ‘Wij hebben hier lang op gewacht’
reportage/met videoDe Nederlandse pater en journalist Titus Brandsma is vanochtend heilig verklaard door Paus Franciscus. Zo’n 50.000 gelovigen, waaronder enkele honderden Nederlandse pelgrims, waren daar vanochtend in Rome getuige van.
Een luid gejuich stijgt op vanuit de rechterhelft van het Sint Pietersplein als Paus Franciscus de naam Titus Brandsma voor het eerst uitspreekt. Zo’n vijfhonderd pelgrims zijn uit Nederland meegereisd om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Nederlander heilig wordt verklaard; op 3 juni 2007 werd de Limburgse pater Karel Houben heilig.
Al vroeg verzamelen zich tienduizenden pelgrims uit de hele wereld op het Sint-Pietersplein in Rome. Lange rijen gelovigen schuifelen langzaam door de metaaldetectors, Zwitserse Gardes in hun beroemde bontgekleurde pakken wijzen hen naar hun plek op het immense plein. Er hangt een feestelijke sfeer op het in vier vakken verdeelde Sint-Pietersplein, compleet met petjes, spandoeken en vlaggen. Romes grootste plein is ongeveer halfvol.
Lang gewacht
Jordi, vertegenwoordiger van de Katholieke studentenvereniging van de Radboud Universiteit in Nijmegen is op het plein aanwezig. ,,We hebben hier in Nijmegen heel lang op gewacht”, zegt de jonge student, gehuld in een Nederlandse vlag.
Titus Brandsma was in de jaren 20 van de vorige eeuw een van de oprichters van de Universiteit en docent filosofie. ,,En dat het dan eindelijk gebeurt en dat je daar dan ook nog bij bent. Fantastisch.” Zijn medestudente Eleonora vond het wel jammer dat er niet zo heel veel Nederlandse pelgrims naar Rome zijn gekomen. ,,Bij de andere namen steeg een enorm gejuich op, bij Titus was het een stuk stiller.”
Sint Titus, zoals hij vanaf vandaag heet, was vanochtend een van de tien Zaligen die werd toegevoegd aan de almaar uitdijende groep Heiligen in de Katholieke Kerk. De andere negen komen onder andere uit India, Frankrijk en Italië zelf.
Nazi-censuur
Brandsma, een Friese boerenzoon, was een karmelieten pater en journalist. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hij rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen, nu Radboud Universiteit. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog sprak hij zich fel uit tegen de Jodenvervolging. Ook riep hij collega-journalisten op niet te zwichten voor de nazi-censuur.
In januari 1942 werd hij gearresteerd nadat hij een brief rondbracht naar katholieke hoofdredacteuren, waarin hij opriep de persvrijheid te waarborgen. In juli van datzelfde jaar overleed hij aan de ontberingen in het concentratiekamp Dachau. In 1985 werd Brandsma vanwege zijn martelaarschap door Johannes Paulus II Zalig verklaard.
Wonder
Het wonder, dat postuum nodig is voor een heiligverklaring, volgde deze eeuw. De Amerikaanse pater Michael Discoll zou van uitgezaaide kanker genezen zijn, nadat hij op voorspraak van Titus Brandsma om genezing bad. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor de genezing en dus schrijft de Kerk dat wonder toe aan Titus Brandsma, zo vertelt een zichtbaar opgetogen kardinaal Eijk tijdens de persconferentie in de Kerk der Friezen. ,,Pater Driscoll was zaterdagavond aanwezig bij de mis en hij heeft een buitengewoon indrukwekkende getuigenis afgelegd.”
Paus Franciscus, die vanwege zijn knieproblemen het podium op gedragen werd, benadrukte in zijn preek dat heiligheid niet het resultaat is van een aantal ‘heroïsche episodes, maar van heel veel dagelijkse liefde’. De 85-jarige Heilige Vader citeerde ook nog de Nederlandse pater Henri Nouwen tijdens zijn preek. ,,Zelfs voordat iemand in deze wereld tot ons sprak, sprak de stem van de eeuwige liefde al tot ons”, zei de paus, terwijl een kleed met de beeltenis van Titus Brandsma boven zijn hoofd wapperde in de wind.
Stukje pij
Na de canonisatie, zoals een heiligverklaring officieel heet, is wierook bij de relieken van de nieuwe heiligen geplaatst op een met bloemen versierde standaard op het bordes naast de zetel van de paus. Het reliek van de heilige Titus is een stukje van een pij die hij heeft gedragen.
,,Een Friese Brabander”, zo definieert bisschop de Korte van Den Bosch de nieuwe heilige. ,,Geboren in Friesland, maar het grootste deel van zijn leven beneden de grote rivieren gewoond. En daarmee ook vooral een heilige voor heel Nederland.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie mannen vermist die kind (8) van verdrinkingsdood redden in Californië
Een gezamenlijk kampeertripje van enkele gezinnen in de Amerikaanse staat Californië is in een regelrechte ramp geëindigd toen één van de kinderen dreigde te verdrinken. Vijf mannen sprongen het water in om het 8 jaar oude kind te redden, maar drie van hen keerden nooit meer terug. -
Fransman die 54 vrouwen verkrachtte moet 20 jaar de cel in
De Franse serieverkrachter Dino Scala is veroordeeld tot 20 jaar cel. Volgens de rechter staat vast dat hij tussen 1988 en 2018 zeker 54 vrouwen verkrachtte, probeerde te verkrachten of aanrandde. Zijn slachtoffers waren 13 tot 48 jaar oud. Voor twee verkrachtingen waarvan hij werd beschuldigd staat volgens de rechter niet vast dat Scala de dader was. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Tientallen aanhoudingen in groot Europees onderzoek naar mensensmokkel
In vijf Europese landen, waaronder Nederland, zijn in totaal 39 mensen aangehouden bij een internationaal onderzoek naar mensensmokkel via het Kanaal naar Groot-Brittannië. Het onderzoek liep in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Frankrijk melden Europese opsporingsorganisaties Europol en Eurojust.
-
PREMIUM
Is Europa voorbereid op een nieuwe coronagolf? Dit zijn de maatregelen die eraan komen
Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe. Het kabinet heeft sectoren gevraagd plannen te maken hoe om te gaan met een nieuwe golf. Hebben andere Europese landen hun coronaplannen op orde? En wat houden die plannen in voor de Nederlandse vakantieganger. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Update
Mokerslag voor Britse premier: twee ministers vertrekken uit protest over leiderschap
Twee Britse ministers stappen op uit protest over het leiderschap van premier Boris Johnson. Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering, nu twee vooraanstaande partijgenoten van Johnson er de brui aan geven.