Singh in de gevangenis in de VS.
Volledig scherm
Singh in de gevangenis in de VS. © Privebeeld

Nederlandse Singh (73) die 35 jaar vastzit in VS mag niet naar Nederland

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh, die al 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten, mag niet terug naar Nederland. Dat meldt de NOS. De nu 73-jarige Singh werd in 1984 gearresteerd. Zijn verzoek is afgewezen omdat hij op het moment van arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland woonde.

De termijn van vijf jaar is naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit een voorwaarde om overgeplaatst te mogen worden.

De advocaat van Singh, Rachel Imamkhan, had bij het ministerie van Justitie een aanvraag voor overplaatsing gedaan. Zij vindt de afwijzing vreemd, omdat minister Grapperhaus zich wel inzet om de Brabantse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven terug te halen naar Nederland. Die zit vast in Thailand en ook hij woonde op het moment van zijn arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland.

Singh schreef de afgelopen jaren meerdere brieven aan de minister van Justitie. De situatie ligt zeer gevoelig, omdat Singh mogelijk onterecht is veroordeeld. De man werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter, maar er gaan veel geluiden op dat hij niks met deze moorden te maken had.

Verslaafde kroongetuige

Opmerkelijk is onder meer dat de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat Singh onschuldig is. Ook bleek de aanklager in de zaak achteraf corrupt te zijn. Daarnaast rust de strafzaak op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. De kroongetuige wilde zijn verklaring intrekken, maar overleed voordat dat officieel kon worden bekrachtigd.

Sing heeft veel familie in Nederland, die hem graag naar Nederland haalt. Zijn zus Sieta zet zich al jaren in voor zijn vrijlating, onder meer door geld op te halen voor zijn zaak.