Volledig scherm
Singh in de gevangenis in de VS. © Privebeeld

Nederlandse Singh (73) die 35 jaar vastzit in VS mag niet naar Nederland

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh, die al 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten, mag niet terug naar Nederland. Dat meldt de NOS. De nu 73-jarige Singh werd in 1984 gearresteerd. Zijn verzoek is afgewezen omdat hij op het moment van arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland woonde.

De termijn van vijf jaar is naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit een voorwaarde om overgeplaatst te mogen worden.

De advocaat van Singh, Rachel Imamkhan, had bij het ministerie van Justitie een aanvraag voor overplaatsing gedaan. Zij vindt de afwijzing vreemd, omdat minister Grapperhaus zich wel inzet om de Brabantse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven terug te halen naar Nederland. Die zit vast in Thailand en ook hij woonde op het moment van zijn arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland.

Singh schreef de afgelopen jaren meerdere brieven aan de minister van Justitie. De situatie ligt zeer gevoelig, omdat Singh mogelijk onterecht is veroordeeld. De man werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter, maar er gaan veel geluiden op dat hij niks met deze moorden te maken had.

Verslaafde kroongetuige

Opmerkelijk is onder meer dat de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat Singh onschuldig is. Ook bleek de aanklager in de zaak achteraf corrupt te zijn. Daarnaast rust de strafzaak op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. De kroongetuige wilde zijn verklaring intrekken, maar overleed voordat dat officieel kon worden bekrachtigd.

Sing heeft veel familie in Nederland, die hem graag naar Nederland haalt. Zijn zus Sieta zet zich al jaren in voor zijn vrijlating, onder meer door geld op te halen voor zijn zaak.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 2. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.