Het waterniveau bij de Warragamba Dam in Sydney is in een weekend met meer dan twintig procent gestegen.
Volledig scherm
Het waterniveau bij de Warragamba Dam in Sydney is in een weekend met meer dan twintig procent gestegen. © EPA

New South Wales versoepelt waterrestricties na zware regenval

De Australische staat New South Wales versoepelt de waterrestricties die het aan haar bewoners had opgelegd. De zware regenbuien die de door bosbranden geteisterde staat eerder deze maand te verwerken kreeg, hebben ervoor gezorgd dat de dammen aan de oostkust van de staat tot op het hoogste niveau in twee jaar tijd gevuld zijn geraakt.

De afgelopen maanden zag New South Wales, waar een derde van de Australische bevolking woont, zich gedwongen de bevolking waterrestricties op te leggen nadat de staat minder dan een jaar drinkwater reserve had door de aanhoudende droogte. In december legde Sydney, de grootste stad in de staat, voor het eerst in tien jaar tijd waterrestricties op aan de bevolking na een drie jaar durende droogte.

Het slechte weer eerder deze maand zorgde echter voor een significante stijging van het waterniveau in de waterreservoirs. De Warragamba Dam, die het grootste deel van Sydney voorziet van water, is met een waterniveau van 80% bijna vol en heeft het hoogste niveau bereikt sinds januari 2018.

In sommige delen van de staat is tot 400 millimeter aan regen gevallen, waardoor de waterrestricties versoepeld zullen worden. Vanaf 1 maart, wanneer de autoriteiten verwachten dat de kwaliteit van het water in de reservoirs verbeterd zal zijn, zullen de bewoners minder op hun waterverbruik hoeven letten. Zo mogen ze vanaf dan opnieuw hun tuin water geven met een tuinslang.

De bestaande waterreservoirs in de staat raakten de afgelopen maanden sterk vervuild door het as en puin van de zwaarste bosbranden ooit in de staat, die miljoenen hectaren grond in de as legden en aan meer dan dertig mensen en miljoenen dieren het leven kostten.

Een derde van de 25 miljoen mensen tellende Australische bevolking woont in New South Wales.

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.