Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd.
Volledig scherm
Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd. © ANP XTRA

New York gaat e-sigaretten met smaakjes verbieden

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, gaat alle elektronische sigaretten met smaakjes verbieden, zo kondigde hij zondag aan. Alleen e-sigaretten die naar tabak of menthol smaken, mogen blijven. De beslissing is het gevolg van de groeiende stroom berichten over Amerikanen die als gevolg van het ‘vapen’ een longziekte ontwikkelen of zelfs overlijden.

De gouverneur wees erop dat populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’, speciaal bedacht zijn voor de jeugd. ,,Vapen is gevaarlijk, punt uit’’, aldus Cuomo. ,,Het is jongeren verslaafd maken aan nicotine, op erg jonge leeftijd.’’ Hij wil ook de leeftijd waarop e-sigaretten mogen worden gekocht verhogen van 18 naar 21 jaar.

Het verbod zou al op 4 oktober kunnen ingaan, verklaarde een adviseur. Het departement Gezondheid gaat twee weken uittrekken om verkopers van de nieuwe maatregel op de hoogte te brengen.

Eerder waren er al geluiden dat president Trump een nationaal verbod op de e-sigaret met smaakjes overweegt. Maar de gouverneur van New York wil daar dus niet op wachten. 

Nederlands verbod

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis heeft Nederland al strengere regels voor e-sigaretten, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperkingen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotine. Nederland gaat wel opnieuw onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten. Blokhuis: ,,We hebben nog niet met de Amerikaanse FDA van gedachten kunnen wisselen wat de directe aanleiding is en wat ze nu precies van plan zijn. Maar we gaan dat gesprek zeker voeren, ook omdat ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden.”

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.