De Griekse brandweer kwam de afgelopen dagen veelvuldig in actie.
Volledig scherm
De Griekse brandweer kwam de afgelopen dagen veelvuldig in actie. © EPA

Nieuwe bosbranden teisteren Griekenland en Cyprus

UPDATEIn Griekenland en op het mediterrane eiland Cyprus houden bosbranden al dagenlang mensen in spanning. Na weken van droogte en sterke wind braken vandaag voor de derde opeenvolgende dag talloze bosbranden uit. Het ergst was de situatie op het Griekse eiland Evia en in de regio rond de stad Thebe ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene, zegt de brandweer.

Er waren ook branden op toeristeneiland Thassos en in het westen van Griekenland. Vannacht woedde tevens een brand op Cyprus ten noorden van de havenstad Limassol, die populair is bij toeristen. In het weekend had een grote brand grote delen van het toeristeneiland Elafonissos verwoest.

De Griekse brandweer zei dat zij in de afgelopen drie dagen 182 keer was uitgerukt om branden te blussen. Meer dan 120 brandweerlieden, geholpen door helikopters en andere vliegtuigen, vochten tegen de brand op Evia, het op een na grootste eiland van het land, waar al een klooster was geëvacueerd. Het vuur produceerde dikke rook die de hoofdstad Athene, zo'n 110 kilometer verderop, bereikte.

Op het Griekse eiland Elafonissos woedt een brand. Op 10 augustus werd uit voorzorg een camping geëvacueerd.
Volledig scherm
Op het Griekse eiland Elafonissos woedt een brand. Op 10 augustus werd uit voorzorg een camping geëvacueerd. © AFP

Ook werden vandaag honderden dorpsbewoners uit Kontodespoti, Makrymalli en Stavros op Evia geëvacueerd. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis onderbrak zijn vakantie op Kreta in verband met de branden.

Meer dan 120 brandweerlieden, geholpen door helikopters en andere vliegtuigen, vochten tegen de brand op Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland.
Volledig scherm
Meer dan 120 brandweerlieden, geholpen door helikopters en andere vliegtuigen, vochten tegen de brand op Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland. © EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA