Volledig scherm
Een man probeert zijn vrouw te troosten, te midden van de ravage van hun door de orkaan Dorian vernielde huis in Rocky Creek East End op het eiland Grand Bahama, het meest noordelijke eiland van de Bahama’s. © AP

Nog 1300 vermisten op de Bahama’s na orkaan Dorian

Tien dagen nadat de verwoestende orkaan Dorian over de Bahama’s is getrokken, worden nog altijd zo’n 1.300 mensen vermist. Dat zei Carl Smith, woordvoerder van de rampbestrijdingsdienst van de eilandenarchipel, donderdag op een persconferentie.

Een dag eerder had Smith nog 2.500 vermisten gemeld. Maar nadat de lijsten van vermisten zijn vergelijken met die van mensen die in noodopvang zijn ondergebracht, bleek het aantal vermisten fors lager. 

Het officiële aantal doden bedraagt momenteel 50, maar dat cijfer kan nog oplopen. In een televisietoespraak zei premier Hubert Minnis van de Bahama’s er rekening mee te houden dat het huidige dodental nog ,,aanzienlijk zal stijgen’’. 

Politiechef Anthony Ferguson roept de bevolking op om geduld te hebben aangezien de zoekoperaties moeizaam verlopen. Hulpverleners hebben nog niet alle getroffen gebieden weten te bereiken. Zo’n 2.000 mensen worden nog opgevangen in centra op het eiland New Providence en 150 op Grand Bahama.

Mogelijk nieuwe storm in aantocht

Volgens het nationale orkaancentrum (NHC) van de VS vormt zich momenteel een nieuwe wolkenmassa de Atlantische Oceaan. Daarom waarschuwt het NHC voor een nieuwe tropische storm die de Bahama’s en Florida kan treffen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, kondigde aan dat hij vrijdag naar de Bahama’s zal afreizen. Hij riep de internationale gemeenschap op om de bevolking en regering van de Bahama’s te steunen en om ambitieuzer te zijn in de strijd tegen klimaatverandering.