Volledig scherm
File op de Mount Everest. © AFP

Nog eens drie doden bij beklimming absurd drukke Mount Everest

Op de Mount Everest zijn weer drie bergbeklimmers om het leven gekomen, meldden organisatoren van bergexpedities vandaag. Het aantal doden op de overbevolkte hoogste bergpiek komt daarmee deze week op zeven.

,,Twee Indiase klimmers zijn gisteren op de Everest gestorven’’, zei Mira Acharya, woordvoerster van de afdeling toerisme in Nepal, terwijl organisatoren van expedities het derde dodelijke ongeluk bevestigden.

De regering van Nepal heeft voor dit jaar een recordaantal van 378 klimvergunningen verleend aan klimmers. Dat is lucratief voor het arme land, want alpinisten moeten omgerekend 10.000 euro betalen om de hoogste (8848 meter) berg ter wereld op te mogen.

Tot nu toe is het meer dan 5000 mensen gelukt de top van de Mount Everest te bereiken. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay waren de eersten in 1953.

Volledig scherm
Mount Everest © AFP
  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.