Nooit eerder kwamen we zo dicht bij de zon: NASA geeft prachtige beelden vrij

VIDEOEr vanaf de aarde naar kijken is absoluut geen goed idee, maar dankzij de NASA kunnen we vandaag toch een prachtig mooie blik werpen op onze zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nieuwe beelden van onze ster vrijgegeven, en niet zomaar de eerste de beste: nooit eerder kwam een onbemand ruimtevaartuig zo dicht bij de zon.

Ruimtesonde Parker werd in de zomer van vorig jaar gelanceerd en heeft als bestemming de zon. Het is nog steeds een stipje in het heeal, ook al heeft de zon een doorsnede van een kleine 1,4 miljoen kilometer. Ter vergelijking: de aarde is ‘amper’ 12.742 kilometer lang in doorsnede.

De foto die nu is vrijgegeven, is gemaakt op 24 miljoen kilometer afstand. Pas in 2024 moet Parker de corona binnenvliegen, het gebied bomvol straling en deeltjes dat je vanaf de aarde kunt zien tijdens een zonsverduistering.

Parker is naar de zon gestuurd om het gedrag van de ster te onderzoeken, en de mogelijke impact op de aarde. Zo zijn de wetenschappers van NASA geïnteresseerd in de zonnewind, waarbij een massa geladen deeltjes de ruimte in worden gestuurd, en het magneetveld van de zon. Parker ontdekte nu bijvoorbeeld al de magnetische stralingen die de zon uitstuurt, plots fel van richting kunnen veranderen.

Volledig scherm
Deze foto op 24 miljoen kilometer van de zon gaf de NASA vrij. © EPA
Volledig scherm
Een artistieke impressie van Parker en de zon voor zijn lancering. © EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
De Parker Solar Probe voor zijn lancering in 2018. © AFP
Volledig scherm
De raket die Parker naar de ruimte bracht. © REUTERS
Volledig scherm
© EPA
  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.