Volledig scherm
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho is klaar met zijn Amerikaanse ambtsgenoot © AP

Noord-Korea: Klaar voor dialoog of confrontatie met Verenigde Staten

Noord-Korea is klaar voor zowel een dialoog als een confrontatie met de Verenigde Staten, liet een topdiplomaat van het regime vandaag weten. Om tot een dialoog te komen, zou de Amerikaanse minister Pompeo echter het veld moeten ruimen.

Gesprekken over de ontmanteling van het kernprogramma van Pyongyang liggen stil sinds een tweede topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in februari. Onderwijl blijven de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea van kracht.

De twee leiders ontmoetten elkaar opnieuw in juni op de grens tussen de twee Korea's en kwamen overeen de onderhandelingen te heropenen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Noord-Korea heeft de afgelopen maanden opnieuw een aantal testen met raketten gedaan.

Pyongyang eist dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wordt vervangen door een ‘volwassener’ persoon. Zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong-ho noemde hem vandaag de ‘giftige diehard van de Amerikaanse diplomatie’, die ‘afgezaagde retoriek over sancties’ bezigt.

  1. Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Een echtpaar uit de plaats Keynsham in het zuidwesten van Engeland houdt al zeventien maanden het geslacht van hun baby Anoush geheim voor de buitenwereld. Volgens moeder Hobbit Humphrey (38) en vader Jake England-Johns (35) gaat het om een bewuste keuze. ,,We willen ons kindje beschermen tegen al dan niet onbewuste vooroordelen over gender, opdat hij of zij de kans krijgt zich zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.”