Noors cruiseschip veilig aangekomen in Noorse haven: ‘Het was net de Titanic’

video/updateHet luxe cruiseschip dat met bijna 1400 passagiers en bemanningsleden op de Noorse Zee in nood kwam, is zondag veilig de haven van Molde binnengelopen. Het schip ontsnapte aan een ramp toen de motoren uitvielen tijdens een storm.

De Viking Sky zond zaterdag een noodoproep uit toen het in ruwe zee afdreef tot op 100 meter van het land. De autoriteiten begonnen een reddingsoperatie, waarbij 479 passagiers met helikopters van boord werden gehaald. De meeste passagiers kwamen uit Amerika en Groot-Brittannië. Onder hen waren veel bejaarden.

Zondag verbeterde het weer en konden sleepboten het schip op sleeptouw nemen. De bemanning van het cruiseschip van het Noorse Viking Ocean Cruises wist ook drie van de vier motoren weer op te starten. De evacuatie werd toen stopgezet. De kapitein beschouwde de situatie voor de passagiers aan boord op dat moment weer als veilig.

In totaal 1373 mensen waren aan de reis begonnen en er waren nog ongeveer 900 mensen aan boord toen het schip aankwam in de haven van Molde aan de Noorse westkust. Twintig mensen zijn vanwege verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen.

Plafond omlaag

Op dramatische camerabeelden was te zien dat meubels en planten over de vloer schuiven van het hellende schip. Ook kwamen delen van het plafond omlaag. Passagiers stonden doodsangsten uit. ,,Ik heb nog nooit zoiets angstaanjagends gezien’’, zei passagier Janet Jacob na haar redding tegen televisiezender NRK. ,,De helikoptervlucht was doodeng. De wind was net een tornado.’’ 

Rodney Horgen uit Minnesota noemde het heel beangstigend. Hij was zoals zovelen in het restaurant toen er dingen begonnen te schuiven. ,,Plots brak er een groot raam en tot twee meter hoog spoelde het zeewater binnen. Tafels, stoelen, kapotte glazen, twintig tot dertig mensen werden voor mijn ogen meegesleurd. Ik stond daar en mijn vrouw zat voor mij en plots was ze weg. Ik dacht toen echt dat het afgelopen was. Ik moest aan van alles denken, aan de Titanic.”

Bijna-ramp

,,Het was een bijna-ramp, het schip was bijna aan de grond gelopen, voordat ze een van de motoren konden herstarten’', zei politiechef Hans Vik. ,,Als ze aan de grond waren gelopen, zouden we een grote ramp hebben meegemaakt.’’ Topman Torstein Hagen van Viking Cruises:  We willen allemaal weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zoiets zou niet mogen gebeuren, maar het is gebeurd.’’

Het is nog steeds niet duidelijk of er Nederlanders aan boord waren. Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als alarmcentrale Eurocross heeft geen meldingen van landgenoten ontvangen. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
De Viking Sky komt zondagmiddag veilig aan in de haven van de Noorse stad Molde. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Zo'n 900 passagiers waren nog aan boord van het schip, ongeveer 500 mensen zijn met helikopters aan land gekomen. © AFP

Bent of kent u iemand die op het Noorse cruiseschip zit? Dan komen we graag met u in contact. U kunt de redactie mailen via internet@ad.nl.  Of bel: 06-15882075

Volledig scherm
Passagiers komen aan land nadat ze met een helikopter zijn gered van het Noorse cruiseschip Viking Sky. © EPA
Volledig scherm
Het cruiseschip Viking Sky is in nood na motorpech. © REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP