Ocean Cleanup doorstaat testfase: opruimen Grote Oceaan kan nu écht beginnen
videoTesten die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen, laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
Tijdens negen recente testen met een van de twee grote veegarmen in de Grote Oceaan werd 28.659 kilo plastic uit het water gehaald. In één test werd 9014 kilo plastic gevonden. In totaal is er met Ocean Cleanup al bijna een miljoen kilo afval uit zeeën en rivieren gehaald. Het gaat vooral om plastic, maar ook om organisch afval zoals hout en waterplanten.
'Topje van de ijsberg’
,,Het was niet altijd makkelijk, maar we hebben ons voortdurend op onze missie gefocust”, zegt Slat, die benadrukt dat het bedrijf nu een ‘nieuwe fase’ in gaat. Ocean Cleanup blijft doorontwikkelen en ontwerpt momenteel een nieuw en groter type veegarm die de ‘blauwdruk’ kan worden voor verdere opruimacties. ,,Het is slechts het topje van de ijsberg maar de kilo’s plastic die we nu uit de oceaan hebben gehaald zijn de belangrijkste ooit, omdat we hebben bewezen dat de technologie werkt”, aldus Slat.
Ocean Cleanup heeft twee grote veegarmen in de Grote Oceaan. Die drijven over de zeespiegel en nemen als een C-vormige bezem alles mee wat ze tegenkomen. Dat verzamelde afval kan dan worden opgeschept en weggebracht. Daarnaast heeft de organisatie drie ‘kruimeldieven’ gebouwd die op rivieren van wereldsteden worden ingezet om te voorkomen dat het afval daar de zee bereikt. De zogeheten Interceptors hebben drijvend afval opgeveegd in Indonesië, Maleisië en de Dominicaanse Republiek.
Plastic soep
Slat heeft de honderden meters lange veegarm bedacht. Hij ontwikkelde hem voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. De plastic soep heet de Great Pacific Garbage Patch en is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.
De drijvende vuilnisbelten worden elk jaar groter, doordat er miljoenen tonnen afval via rivieren in zee stromen. Dit afval komt vooral uit sloppenwijken van Aziatische wereldsteden, waar geen vuilniswagens komen en waar al het afval in de rivieren belandt. Volgens Ocean Cleanup zorgt 1 procent van alle rivieren voor 80 procent van al het afval in de oceaan.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
Ocean Cleanup lanceert nieuw mega-apparaat om rivieren ‘plasticvrij’ te maken
Het team van The Ocean Cleanup van uitvinder en ondernemer Boyan Slat, heeft vanavond in Rotterdam hun nieuwe ‘schoonmaakmachine’ en bijbehorend megaproject onthuld: the Interceptor. Een enorm apparaat dat de rivieren moet schoonvegen van plastic en andere troep. Want: wat heeft het voor zin om de oceaan schoon te maken als de rivieren maar rotzooi blijven aanvoeren? -
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten in zijn overwinningsspeech opgeroepen “in eenheid en solidariteit” samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers in Ankara. -
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
De Griekse grenswacht heeft donderdag, met de hulp van reddingsteams, vele tientallen migranten van een eilandje gehaald aan de Griekse kant van de rivier de Evros. Die rivier vormt de grens tussen Turkije en Griekenland. Volgens de Griekse radio gaat het om 138 mensen, onder wie 53 kinderen. Door de rivier over te steken wisten zij de Europese Unie binnen te komen. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.
-
PREMIUMCaffè Greco
Oudste kroeg Rome dreigt te verdwijnen: eigenaar eist huur van 60.000 euro
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Straks weet je wél of dat spotgoedkope jurkje duurzaam is geproduceerd
Hoe weet je of dat leuke, spotgoedkope jurkje of T-shirtje in de etalage niet onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd? Wetgeving daarover is donderdag een flinke stap dichterbij gekomen.Brussel
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer