Oehoe bouwt nest met drie kuikens op de vensterbank van Jos: ‘Ze kijken ’s avonds televisie met mij’

videoEen oehoe en haar drie jongen van amper vijf weken oud verblijven op het balkon van een appartement in het Belgische Geel. Opmerkelijk en vooral indrukwekkend. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en laat zich zelden zien, laat staan in het midden van een stad.

In de bloembak van het appartement van de Nederlandse Jos Baart (64), pal in het centrum van Geel, woont sinds enkele weken een ‘oehoe-familie’. Sinds eind vorig jaar werd er regelmatig een uil gespot in het stadscentrum, die besloot haar drie kuikens uit te broeden in een bloembak van 1 meter op 2 meter. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en heeft al snel een vleugelspanwijdte van bijna twee meter. In België leeft deze vogel vooral in steengroeven en in de Ardennen.

Jos kan de hele dag de oehoejongen bewonderen vanuit zijn appartement.
Volledig scherm
Jos kan de hele dag de oehoejongen bewonderen vanuit zijn appartement. © Joel Hoylaerts/Photo News

Ideale tijdverdrijf

Ondertussen zijn de ‘balkon-oehoejongen’ vijf weken oud. Jos heeft er de hele dag plezier van en vult zijn dagen met het aanschouwen van dit toch wel indrukwekkend en uitzonderlijk natuurfenomeen. ,,Op paaszaterdag zag ik dat een oehoemoeder haar eieren had uitgebroed in mijn bloembak”, vertelt de Gelenaar. ,,Als ik opsta, is het eerste wat ik doe kijken hoe het met de jongen is. Ondertussen wegen ze alle drie al ongeveer anderhalve kilo. Voor mij is dit het ideale tijdverdrijf tijdens de corona-lockdown.”

Quote

In de vroege avond vliegt de moeder uit, op jacht. Op het menu van de jongen staan onder meer ratten en duiven

Jos Baart

Het is dan ook een waar spektakel als moeder-oehoe haar 1 meter 80 brede vleugels spreidt om vanuit haar ‘balkonnest’ op zoek te gaan naar voedsel voor haar jongen. ,,Ze zit hier de hele dag op mijn balkon met haar jongen te slapen”, gaat Jos verder. ,,In de vroege avond verdwijnt ze dan, om samen met de vader van de jongen op jacht te gaan. Ze brengt allerlei prooien richting haar kroost. Onder meer ratten en duiven staan op het menu van de uilskuikens.”

Samen tv-kijken

De Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt kwam al langs om de oehoe’s te ringen zodat ze gevolgd kunnen worden in hun verdere bestaan. ,,Nog een maand of twee, schat ik, en dan zullen de drie jongen het nest verlaten en nooit meer terugkeren naar mijn balkon”, zegt Jos. ,,De kans dat ik ze dan zal missen is groot. Ze houden me elke avond, achter het raam dan wel, gezelschap als ik hier op mijn bank tv kijk. Ik denk dat ze naar het scherm kijken omdat er veel beweging en licht te zien is, terwijl voor de rest alles donker is.”

In de bloembak van het appartement van Jos wonen sinds kort drie oehoejongen en hun moeder.
Volledig scherm
In de bloembak van het appartement van Jos wonen sinds kort drie oehoejongen en hun moeder. © Joel Hoylaerts/Photo News
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts/Photo News
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts/Photo News
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts/Photo News
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts/Photo News
  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.