Volledig scherm
Een van de twee vluchtrecorders van de door Iran neergeschoten Oekraïense Boeing 737 © via REUTERS

Oekraïne vraagt om zwarte dozen van neergeschoten Boeing: ‘Iraniërs dagenlang voorgelogen’

Oekraïne heeft Iran gevraagd de zwarte dozen te overhandigen van het vliegtuig dat vorige week woensdag met een of twee raketten uit de lucht werd geschoten, aldus het ministerie van Justitie in Kiev. Een Iraanse topdiplomaat geeft vandaag toe dat zijn landgenoten zijn ‘voorgelogen’.

Volledig scherm
Leden van de Oekraïense onderzoeksraad bij wrakstukken van het gecrashte toestel © AFP

Het toestel van Ukraine International Airlines werd kort na vertrek uit Teheran neergehaald, waardoor 176 mensen om het leven kwamen. Iran had eerder al aangegeven dat Oekraïne toegang zou krijgen tot de vluchtrecorders, maar dat is nog niet gebeurd.

Volgens een Oekraïense veiligheidsfunctionaris wordt een belangrijke Iraanse onderzoeker in Kiev verwacht om te bekijken of een Oekraïens laboratorium geschikt is om de dozen te analyseren. Aanvankelijk ontkende Iran dat de Boeing zou zijn neergehaald door een raket, ook nadat videobeelden een raketinslag suggereerden.

Menselijke fout

Volledig scherm
Gaten in de wrakstukken van de door een raket geraakte Boeing © AP

De Iraanse burgerluchtvaartautoriteit liet weten: ,,Een ding is zeker. Dat toestel is niet geraakt door een raket. De informatie uit de zwarte dozen is essentieel in het onderzoek. De dozen zijn nog intact en worden onderzocht. Alle conclusies die worden getrokken voordat de data uit de zwarte dozen is geanalyseerd, zijn voorbarig.’’

Zaterdag gaf een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde toe dat zijn eenheid het Oekraïense vliegtuig had neergehaald. Hij nam de volledige verantwoordelijkheid op zich. Een menselijke fout, waarbij het toestel voor een kruisraket werd aangezien, leidde tot het afvuren van de raket die de Boeing raakte.

Iraniërs voorgelogen

Volledig scherm
Foto's tonen gaten in delen van het toestel, die duiden op een raketaanval © AFP

De Iraanse topdiplomaat Mohammad Javad Zarif, die momenteel in India is, gaf vandaag toe dat zijn landgenoten zijn ‘voorgelogen’. Hij doelde daarmee op een eerdere verklaring die stelde dat het toestel door een technisch mankement zou zijn neergestort. Zarif prees de moed van Iran om snel schuld te bekennen.

In de nasleep van de ramp met het toestel, waarbij 176 inzittenden om het leven kwamen, hebben de Iraanse autoriteiten een aantal personen opgepakt die betrokken zouden zijn bij het ongeluk. Het aantal is niet bekend. Ook werden zeker 30 mensen opgepakt die protesteerden tegen de Iraanse betrokkenheid bij de vliegramp.

De Revolutionaire Garde heeft ook degene opgepakt die de videobeelden online heeft gezet waarop te zien is hoe het Oekraïense vliegtuig wordt geraakt en die Iran dwongen hun ontkenning te herzien. Waarom de persoon die de video heeft geplaatst is opgepakt, is niet bekendgemaakt.

De woede onder de bevolking over het incident, waarbij ook een groot aantal in Canada wonende Iraniërs omkwamen, leidde tot verhitte protesten. Zarif: ,,De laatste dagen werd er in de straten van Teheran geprotesteerd vanwege het feit dat er een aantal dagen tegen hen gelogen is.’’