Volledig scherm
De skeletten werden tien jaar geleden gevonden © Soprintendenza per i Beni Archeologici dell’Emilia-Romagna

Oeroud skelettenpaar dat ‘hand in hand’ werd gevonden blijkt mannenduo

Twee skeletten die in 2009 ‘hand in hand’ werden gevonden in de Italiaanse plaats Modena, blijken van twee mannen te zijn. Dat meldt Sky News. 

In eerste instantie werd gedacht dat het om een man en een vrouw ging. ‘We denken dat ze met hun gezicht naar elkaar toe zijn begraven. De schedel van de man is waarschijnlijk in de loop der tijd omgerold’, vertelde Donato Labate, die de opgravingen leidde, destijds tegen Discovery News.

Onderzoekers van de Universiteit van Bologna onderzochten de botresten nu met een nieuw soort techniek en kwamen tot een andere conclusie. Het paar overleed vermoedelijk tussen de vierde en zesde eeuw. Ze hielden dus al meer dan 1500 jaar elkaars hand vast.

De onderzoekers deden hun bevindingen door de eiwitten in het tandglazuur te analyseren. Ze denken dat de twee oorlogskameraden van elkaar waren die samen zijn gestorven en vervolgens begraven zijn in hetzelfde graf. Daarnaast zeggen ze dat de begrafenis ‘een unieke weergave was van de betrokkenheid tussen twee mannen’ in die tijd.

Er kan niet worden uitgesloten dat de twee een liefdesrelatie hadden met elkaar, maar vanwege de kijk op homoseksualiteit in die tijd wordt die kans klein geacht. De skeletten werden tien jaar geleden gevonden naast elf andere skeletten.

Volledig scherm
De skeletten stonden jarenlang bekend als de 'Lovers of Modena' (Gli amanti di Modena) in Modena, Noord-Italië. © EPA