Ollongren bezoekt mensen uit gebombardeerd Hawija: ‘Bijzondere en goede gesprekken’
Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht deze week Irak en de Nederlandse troepen, én sprak met mensen uit het door Nederland gebombardeerde Hawija. ,,Bijzonder en goed’’, noemde ze de gesprekken die ze daar had.
Het is heel belangrijk dat we gefocust zijn op de oorlog in Oekraïne, benadrukte Ollongren op de basis in Erbil. ,,Want dat is ook echt in de achtertuin van Europa. Maar tegelijkertijd zijn er andere plekken in de wereld, en dit is er zeker één van, waar het instabiel zou kunnen worden en wat een direct veiligheidseffect heeft voor Europa.”
De Defensieminister sprak met de gouverneur van Kirkoek en de burgemeester van Hawija. In Hawija vielen zeven jaar geleden, in 2015, tientallen doden door een Nederlands bombardement op IS-doelen. Bovendien veroorzaakte het bombardement schade aan honderden bedrijven en winkels en duizenden huizen.
Het was de eerste keer dat een Nederlandse minister sprak met mensen en functionarissen uit Hawija in Irak zelf. Ollongren: ,,De bom die de positie geraakt had, heeft een veel grotere explosie gegeven dan was voorzien, en uiteraard is het dan goed als Nederland een deel van de verantwoordelijkheid op ons te nemen. We proberen te helpen bij bijvoorbeeld de wederopbouw”.
Nederland ondersteunt nu financieel twee internationale organisaties die zijn gespecialiseerd in de heropbouw van Hawija, inclusief het herstel van het elektriciteitsnetwerk dat nu bijna is afgerond. De andere organisatie richt zich op infrastructuur.
Dit is een regio met veel potentiële instabiliteit
Ollongren is daar blij mee. ,,Ik denk ook dat bijzonder is dat een Nederlandse minister kan spreken met de verantwoordelijke bestuurders, dat was goed. Daarmee zijn de lijnen open, dan kan je in contact blijven en informatie uitwisselen,” voegde ze eraan toe. De minister zal hierover de Tweede Kamer informeren. ,,Dan helpt het natuurlijk wel dat ik zelf heb kunnen spreken met mensen die het werk hebben gedaan.” Ze sprak een delegatie begunstigden van de twee projecten in Hawija, onder wie mogelijk ook familieleden van de slachtoffers.
Navo-missie versterken
Vorige maand informeerden de ministers de Tweede Kamer dat Nederlandse militairen tot mei volgend jaar de luchthaven van Erbil in de Koerdische regio blijven beschermen. Er zijn rond de 120 Nederlandse manschappen in Irak. In 2024 wil Nederland de Navo-missie in Bagdad mogelijk versterken.
Ollongren: ,,Ik denk dat het heel belangrijk is. We zijn al heel lang hier, dit is een regio met veel potentiële instabiliteit.”
Ze vertelde dat er nog steeds onderdelen van IS bestaan met aanhangers die aanslagen kunnen plegen. Voorts zijn er kampen (in Syrië) waar veel potentiële aanhangers van IS aanwezig zijn. ,,En daarbij heb je natuurlijk ook nog de geopolitieke omgeving met Iran en Turkije als buurlanden, dus het is niet echt een makkelijke plek zal ik maar zeggen.”
De Defensieminister sprak ook met Iraakse en Koerdische leiders. Vanwege alle instabiliteit noemde ze het belangrijk dat Nederland en andere internationale partners hier hun betrokkenheid laten zien. ,,Ik merk dat de internationale aanwezigheid ook heel erg wordt gewaardeerd door mensen die ik spreek.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Nederlands consulaat in Istanboel dicht voor publiek om dreiging
Het Nederlandse consulaat-generaal in Istanboel is tijdelijk dicht voor het publiek in verband met een verhoogde dreiging van een aanslag op westerse doelen. Hoe lang mensen niet terecht kunnen bij de vertegenwoordiging in de Turkse stad, kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. -
Meer dan honderd doden bij aanslag Pakistan, familieleden zoeken naasten in ziekenhuizen
Het dodental van de aanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar is opgelopen tot meer dan honderd. Radeloze familieleden zoeken intussen in ziekenhuizen naar hun naasten. Het aantal gewonden staat op 221. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Kabinet stelt onderzoek in naar misgelopen bombardement Hawija
Het kabinet stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de misgelopen Nederlandse aanval op het Iraakse Hawija, waarbij in juni 2015 zo’n zeventig burgerdoden vielen. Ook gaat het de bevolking van de stad compenseren door geld te steken in het herstel van woningen, de elektriciteitsvoorziening, werkgelegenheid en watervoorziening.
-
Het kan -8 graden worden... in Marokko
Een deel van Marokko krijgt deze week te maken met ijskoude taferelen. Na Nederland volgt nu het Noord-Afrikaanse land met een code oranje-waarschuwing wegens sneeuwval. -
-
-
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?