Volledig scherm
Wie is deze man? © iStock/Inzet: Politie Berlijn

Onbekende ligt al maanden in coma: 'Het lijkt wel alsof deze man niet bestaat'

In Berlijn ligt al vier maanden een man in coma, nadat hij tijdens het joggen was gestruikeld en gevallen. Al die tijd heeft niemand de onbekende jogger gezocht. De Berlijnse politie heeft geen enkele aanwijzing en staat voor een raadsel.

Grijs haar, borstelige wenkbrauwen, een sportief lichaam voor een senior tussen de 60 en 70 jaar oud. Hij wordt verzorgd in het universiteitsziekenhuis Charité in de Duitse hoofdstad en is op een tweepersoonskamer gelegd op de intensive care, zodat de mysterieuze patiënt minder eenzaam is. Het ziekenhuis weigert commentaar te geven en staat geen interviews met artsen of verplegers toe.

Nog nooit meegemaakt

Quote

Dit is voor de afdeling vermiste personen compleet nieuw, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt

Politie Berlijn

,,Zoiets hebben we in Berlijn nog nooit meegemaakt", zegt een woordvoerster van de politie. ,,Dit is ook voor onze afdeling vermiste personen een compleet nieuwe situatie." Het is de eerste keer dat er geen enkele aanwijzing is over wie deze man is. Niemand heeft hem als vermist opgegeven. ,,Er is helemaal niets."

Op 13 maart struikelde de onbekende senior in het Volkspark Wilmersdorf tijdens het joggen. Hij kwam ongelukkig terecht: met zijn hoofd viel hij op een steen. Voorbijgangers troffen hem bewusteloos aan. Sindsdien zoekt de politie naar aanwijzingen over wie deze man zou kunnen zijn. Hij komt in geen enkele databank voor en ook zijn vingerafdrukken zijn niet geregistreerd. De politie heeft meerdere keren foto's van de man verspreid, voorlopig tevergeefs.

Niet als vermist opgegeven

Bovendien heeft niemand de jogger als vermist opgegeven. Het lijkt wel alsof deze man niet bestaat, alsof hij geen familie, vrienden, kennissen, buren of collega's heeft. De politie heeft ieder spoor gevolgd, maar telkens liep het op niets uit. 

Dat mensen bewusteloos en zonder papieren worden aangetroffen, komt wel vaker voor in de party-hoofdstad. 
Dat ze niet meer wakker worden en dat niemand naar hen op zoek is, is ook voor de Duitse hoofdstad een primeur. Er is altijd wel iemand die iets opmerkt: een overvolle brievenbus, een onbetaalde rekening, wat onbeantwoorde telefoontjes of een buskaartje in een broekzak. De politie heeft nu echter werkelijk geen enkele aanwijzing.

Mogelijke hersenschade

Pas wanneer de identiteit van de man is achterhaald, weet de kliniek of hij een ziekteverzekering heeft. Tot die tijd zal het ziekenhuis de hoge kosten van de intensive care op zich nemen. Niemand weet precies hoeveel hersenschade de comapatiënt heeft opgelopen door de val op zijn hoofd. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat, als hij ooit weer wakker wordt, hij zelf ook niet meer weet wie hij is.

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.