Demonstranten in Caïro roepen om het aftreden van president Al-Sisi.
Volledig scherm
Demonstranten in Caïro roepen om het aftreden van president Al-Sisi. © AFP

Onrust in Egypte groeit; zeldzame protesten in verschillende steden

In verschillende steden in Egypte is voor de tweede achtervolgende nacht geprotesteerd tegen het regime van president Abdel Fatah al-Sisi. Betogingen zijn zeldzaam in het Noord-Afrikaanse land sinds de machtsgreep van generaal al-Sisi in 2013.

De protesten draaien om beschuldigingen van corruptie door het regiem van Al Sisi. De politie wist de betogers meestal snel uiteen te drijven en heeft tientallen personen gearresteerd maar het blijft onrustig in het land, melden Arabische nieuwszenders. In de Egyptische hoofdstad Caïro deden de protesten zich voor op en rond het Tahrirplein, het epicentrum van de gigantische protesten in 2011 die de toenmalige heerser Hosni Mubarak uiteindelijk ten val brachten. Al-Sisi heeft na het afzetten van de democratisch gekozen president Mohamed Morsi in 2014 strenge antidemonstratiewetten ingevoerd. Dergelijke grote protesten zijn zeer zeldzaam en gevaarlijk voor de demonstranten. Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren gearresteerd.

President Abdel Fattah el-Sisi
Volledig scherm
President Abdel Fattah el-Sisi © AP

Traangas

Niettemin betoogden grote groepen mensen in de hoofdstad en riepen ze leuzen als ‘Weg met Sisi’ en droegen ze protestborden met zich mee. Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst zijn zeker 74 mensen opgepakt en patrouilleert de politie in burger. De politie zette traangas in tegen de demonstranten. Ook in Suez, in het noordoosten van Egypte, gingen mensen de straat op. De politie zou daar hard zijn opgetreden tegen de betogers. ,,Er waren ongeveer 200 mensen’’, zo vertelde een 26-jarige demonstrant tegen het Franse persbureau AFP. Hij stelt dat veiligheidstroepen traangas en rubberkogels afvuurden, en zelfs met scherp zouden hebben geschoten. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen. ,,Ze schieten met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. Er zijn gewonden vallen", aldus een demonstrant in Suez tegen het Franse persbureau AFP. Aanhangers van president Sisi hielden een sit-in en zongen liederen waarin hij werd geprezen. Vrijdag zouden minstens 74 mensen zijn gearresteerd, aldus het AFP.

De in ballingschap levende Egyptische zakenman en acteur Muhamed Ali zou de drijvende kracht zijn achter de protesten. Hij beschuldigt Al-Sisi en de strijdkrachten via social media van grootschalige corruptie en het verkwisten van belastinggeld aan prestigeprojecten terwijl een op de drie Egyptenaren onder de armoedegrens leeft. Sisi zelf reageerde en zei dat hij ‘eerlijk en trouw’was aan zijn volk en aan het leger. Ondertussen gonst het op de social media in de Arabische wereld van anti-Al-Sisi-posts. Waarnemers noemen het opmerkelijk dat ondanks de repressie in Egypte de protesten kennelijk veel mensen mobiliseren.

Portesten in Suez zouden hebben geleid tot harde confrontaties met de politie.
Volledig scherm
Portesten in Suez zouden hebben geleid tot harde confrontaties met de politie. © AFP

Ali liet zaterdag op Facebook weten verrast te zijn door het protest. Hij heeft de Egyptenaren opgeroepen komende vrijdag mee te doen aan een ‘mars van een miljoen mensen’ om het vertrek van Al-Sisi te eisen. ,,Dit is een revolutie van het volk. We moeten ons organiseren en naar de belangrijkste pleinen gaan.’’