Onstuimig weer teistert vakantiegangers: Campingstoelen vlogen in het rond

Wat gisteren al werd voorspeld, werd vannacht werkelijkheid. Noodweer trok over de Alpen, Noord-Italië, Kroatië en het zuidoosten van Frankrijk. Op veel plekken was er wateroverlast en Nederlandse vakantiegangers melden vanaf een camping aan het Gardameer dat de campingstoelen door de lucht vlogen. 

Volledig scherm
Verwoeste voertuigen in Casargo, Lecco, Italië. © EPA

Op beelden die vakantiegangers vanmorgen vanuit de omgeving van het Gardameer met deze krant deelden is te zien hoe tenten aan de laatste haringen in de grond hangen. Door de harde wind waaien campingstoelen weg en vliegen er takken door de lucht. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Wel viel op veel plekken de stroom uit doordat stroomkabels beschadigd raakten. 

,,Langzaam kwam het onweer over het meer naar ons toe,  als een soort muur”, vertelt de Nederlandse Miranda vanuit het zuidelijke deel van het Gardameer, net boven Peschiera. ,,Het slechte weer kwam vanaf Moniga del Garda. Ineens was daar flinke wind met een korte plensbui. Het duurde gelukkig niet zo lang, ik denk ongeveer 15 tot 20 minuten. Alles ging flink tekeer. Van alles ging er door de lucht: luchtbedden, tenten, luifels. Er is zelfs een boom bij ons strandje omgewaaid. En daarna was het ineens weer rustig, heel raar.”

Op social media is te zien hoe kampeertenten in Noord-Italië tot kniehoogte in het water staan en campings op lagere gedeelten volledig zijn ondergelopen.

Ook in Zwitserland en de Oostenrijkse provincies Vorarlberg, Tirol en Karinthië was het zeer slecht weer. Vanavond worden er rond de grote Italiaanse meren weer zware buien verwacht. 

Ben je op vakantie, heb je ook last van het noodweer en wil je er over vertellen? Mail ons dan via internet@ad.nl.

Nederland

Volledig scherm
Vijftig mensen zijn om veiligheidsredenen geëvacueerd in Casargo, Italië. © EPA

In Nederland komen we ook niet onder het onstuimige weer uit. Een lagedrukgebied passeert zaterdag net ten noorden van ons land. Volgens Weerplaza krijgen we daardoor buien en veel wind. Aan de kust kan de wind hard tot stormachtig zijn en in het hele land is er kans op zware windstoten. Tentharingen en stormbanden kunnen dus goed van pas komen op de Hollandse campings.

Zondag zijn we nog niet helemaal van de wind af. Het lagedrukgebied ligt dan nog in de buurt, waardoor het met name in het Waddengebied nog vrij krachtig tot krachtig kan waaien. ,,Voor de vakantiegangers in Limburg wordt het zondag dus een prima vakantiedag voor veel buitenactiviteiten, op de Wadden en het IJsselmeer maken vooral de sportieve watersporters er waarschijnlijk een mooie dag van.”

Volledig scherm
De Italiaanse provincie Lecco werd getroffen door een hevige golf van slecht weer. © EPA
Volledig scherm
Er vielen geen gewonden, maar er is veel schade in verschillende delen van Italië. Meerdere auto's werden vernietigd. © EPA
Volledig scherm
Regen op de camping, ook in Nederland wordt het vanaf dit weekend verwacht. © ANP
Volledig scherm
Storm en regen in Italië. © ADR