De Chinese ballon wordt door de Amerikanen neergehaald.
Volledig scherm
De Chinese ballon wordt door de Amerikanen neergehaald. © REUTERS

Ook tijdens presidentschap Trump vlogen Chinese ballonnen boven VS

Ook in de jaren dat Donald Trump president was van de Verenigde Staten, vlogen er verschillende Chinese ballonnen over Amerikaans grondgebied. In de afgelopen jaren zou zeker vijf keer zo’n ballon zijn gedetecteerd, onder meer boven Texas, Florida, Hawaï en Guam, waar de Amerikanen militaire bases hebben.

 1. China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
  Play
  Update/met video

  China keurt neerhalen ‘spionage­bal­lon’ door VS af: ‘Overduide­lij­ke overreac­tie’

  De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon.
 2. Zeker vijf doden bij zware winterstormen in Californië

  Zeker vijf doden bij zware winterstor­men in Californië

  Zware winterstormen in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben zeker vijf mensenlevens geëist. De stad San Francisco meldde woensdag dat twee mensen bezweken zijn aan verwondingen die ze door het extreme weer hebben opgelopen. In Oakland werd een dakloze man aangetroffen in zijn tent, die was geraakt door een omgevallen boom, schreef de San Francisco Chronicle, de twee andere doden vielen in de county’s Contra Costa en Portola Valley.