Thijs Wortmann (39) uit Oostduinkerke is al tien jaar op de Kaapverdische eilanden te vinden in de wintermaanden. Hij geeft er opleidingen als chef-kok in een hotel.
Volledig scherm
Thijs Wortmann (39) uit Oostduinkerke is al tien jaar op de Kaapverdische eilanden te vinden in de wintermaanden. Hij geeft er opleidingen als chef-kok in een hotel. © rv

Oor van Thijs (39) afgebeten in Kaapverdië: ‘Ik lijk nu precies op Vincent van Gogh’

Het oor van de 39-jarige Thijs Wortmann uit het Belgische Oostduinkerke is afgebeten bij een aanval op het Kaapverdische eiland São Vicente. De man moest noodgedwongen terug naar België en lag daarna nog vijf dagen in het ziekenhuis door een infectie.

Het was in de nacht van 13 februari toen Thijs werd aangevallen. ,,Ik wilde nog een laatste biertje bestellen tijdens het uitgaan. Een man stapte op mij af en eiste mijn geld. Hij was zwaar dronken en wou nog rum kopen. Ik weigerde, maar de man was uitzinnig. Hij gooide een steen tegen m’n hoofd, duwde me omver en begon me te wurgen. Daarna beet hij een groot stuk uit mijn rechteroor. Het bloed gutste eruit. Ik ben naar het ziekenhuis gebracht met een ziekenwagen, want ik dreigde dood te bloeden”, doet Thijs zijn verhaal.

In het ziekenhuis werd zijn oor, of wat ervan overbleef, gehecht. ,,De volgende dag was ik al uit het ziekenhuis ontslagen, maar mijn oor begon te infecteren. Het werd erger en na twee dagen nam ik noodgedwongen het eerste vliegtuig richting huis. Toen ik aankwam met mijn oor in een verband, geloofden de artsen mij eerst niet. ‘Wat, uw oor is afgebeten?’, antwoordden ze aan het loket. Daarna zagen ze de ernst van de situatie in. De wond werd verder verzorgd en ik kreeg zware antibiotica toegediend. Nog vijf dagen moest ik in het ziekenhuis blijven. Sinds vrijdag ben ik er ontslagen”, aldus Thijs.

Van Gogh

De chef-kok had tot tien jaar geleden zijn eigen zaak in Oostduinkerke maar ging failliet. ,,Ik besloot het over een andere boeg te gooien en vertrok naar de Kaapverdische Eilanden. Ik heb er m’n hart aan verloren. Sindsdien keer ik terug in de wintermaanden. Ik geef er opleidingen als chef-kok in een hotel. In de zomermaanden werk ik in de horeca in België. Voorlopig ben ik echter niet van plan om snel terug te keren naar São Vicente”, aldus Thijs.

Door dit voorval is hij naar eigen zeggen bijna platzak. Hij verblijft voorlopig bij een vriend. ,,Ik ben dringend op zoek naar werk als chef-kok. Maar ik lijk precies op Van Gogh”, verzucht hij.

Het grootste deel van de oorschelp van Thijs Wortmann is afgebeten. De man werd aangevallen tijdens het uitgaan.
Volledig scherm
Het grootste deel van de oorschelp van Thijs Wortmann is afgebeten. De man werd aangevallen tijdens het uitgaan. © rv
  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.