Oostenrijk ontruimt volledig skigebied, vijf doden door lawines

videoWegens lawinegevaar wordt in Oostenrijk het hele skigebied Hochkar ontruimd. In grote delen van het Alpenland is in het afgelopen weekend 2 meter sneeuw gevallen. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven. Een deel van Beieren in Zuid-Duitsland is uitgeroepen tot rampgebied. 

Het skigebied Hochkar werd vandaag ontruimd. Het skigebied ligt circa 120 kilometer ten zuidwesten van Wenen en iedereen moet er in de loop van vandaag vertrekken, zo hebben de autoriteiten bevolen. Volgens hen is het niet meer verantwoord om te skiën en te verblijven in de directe omgeving. Er is veel lawinegevaar en de belangrijkste toegangsweg is volledig afgesloten.

Hochkar is geen groot skigebied. Er is zo’n 22 km aan pistes en het gebied beschikt over 10 sleep- en stoeltjesliften. In totaal moeten zo’n 100 mensen vertrekken, onder wie ook inwoners. Ze worden in een soort konvooi naar beneden gebracht. 

Doden

Twee wandelaars op sneeuwschoenen die sinds zaterdag in Oostenrijk werden vermist, zijn vandaag dood onder de sneeuw gevonden. De lichamen van de 23-jarige vrouw en haar 28-jarige partner lagen in de regio Tennengau, ten zuiden van Salzburg. Volgens jagers uit het gebied werd het paar bedolven onder een stuiflawine en in een greppel gegooid. De sneeuwhoogte in de regio is ongeveer 2 meter.

Een uitgebreide zoektocht naar twee ook sinds zaterdag vermiste toerskiërs halverwege de Hochkar en Wenen is onderbroken. ,,Vanwege de gevaarlijke situatie kunnen we een verdere inzet niet verantwoorden. Het laatste wat we willen, is een dode redder,’' zei de leider van de reddingsbrigades.

In Vorarlberg, de westelijke deelstaat van Oostenrijk, zijn gisteren twee Duitse en wintersporters om het leven gekomen bij twee ongevallen met lawines. Zij hadden allebei wel veiligheidsuitrusting bij, zoals opblaasbare vesten die hen boven het sneeuwoppervlak moesten houden als een lawine zich zou voordoen, maar dat heeft dus niet mogen baten.

In Vorarlberg viel ook een derde dode. Een Zwitserse snowboarder miste een bocht, dook in een afgrond en kwam met zijn hoofd eerst in de diepsneeuw terecht. Vier langlaufers zijn nog vermist.

In grote delen van Oostenrijk is in het afgelopen weekend 2 meter sneeuw gevallen. Tientallen plaatsen, zowel dorpen als wintersportcentra, zijn van de buitenwereld afgesneden. Duizenden mensen zijn ingesloten door sneeuw. Vanaf woensdag wordt er nog een dik pak sneeuw verwacht.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Een wegens de sneeuw afgesloten weg in Leithen, vlakbij Holzkirchen in de Duitse Alpen © EPA

Rijden 

Voorlopig ziet er er niet naar uit dat het minder hard gaat sneeuwen in de Alpen: ,,De zogenoemde nordstau zwakt vandaag even tijdelijk af, maar dat wil nog niet zeggen dat het stopt met sneeuwen’’, vertelt Raymond Klaasen van Weerplaza. ,,Sterker nog, vanaf dinsdag lijkt het weer harder te gaan sneeuwen.’’

Wie zich nog in een wintersportgebied bevindt en twijfelt of hij vandaag of morgen gaat rijden, doet er goed aan vandaag zijn biezen te pakken. ,,Wintersporters die de komende dagen pendelen tussen de Alpen en Nederland, moeten rekening houden met extra vertragingen. Vandaag zullen de omstandigheden waarschijnlijk iets verbeteren, maar de sneeuwval die vanaf dinsdag wordt verwacht, zal met name in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk opnieuw voor problemen en langere reistijden zorgen.’’

Het afgelopen weekend strandden duizenden wintersporters in hun skigebieden, doordat de toegangswegen door de heftige sneeuwval volledig waren afgesloten. Omdat zaterdag een zogenoemde wisseldag was en dit weekend de kerstvakantie eindigde, was het zeer druk in de gebieden. Onder meer het onder Nederlanders populaire ski-oord Saalbach Hinterglemm raakte volledig afgesloten.

Tekst gaat verder onder de foto

Geen ideale pistes

De enorme ‘sneeuwdump’, zoals Weerplaza de huidige weersomstandigheden noemt, zal zich de komende dagen uitbreiden naar Zwitserland en Frankrijk. ,,Maar met name Tirol en omgeving krijgt een flinke vracht sneeuw te verstouwen. Daarbij gaat het weer hard tot stormachtig waaien, waardoor de condities op de pistes verre van ideaal zijn.’’

Beter toeven is het aan de zuidflanken van de Alpenhoofdkam (bijvoorbeeld de skigebieden in Italië). Hier valt nauwelijks sneeuw en schijnt de zon geregeld. Het weerbeeld is daar een stuk vriendelijker, maar daar staat tegenover dat op sommige pistes de hoeveelheid sneeuw gering is. Sneeuwkanonnen doen daar nu hun werk. Wintersporters kunnen onderweg naar deze gebieden wel problemen ondervinden door de heftige sneeuwval.

Volledig scherm
Vrachtwagenchauffeurs zaten vanmorgen muurvast op een snelweg in het zuiden van Duitsland. © AFP
Volledig scherm
De komende dagen blijft het sneeuwen. © Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Volledig scherm
Een sneeuwschuiver in Baden-Württemberg, een deelstaat van Duitsland. © Benedikt Spether/dpa