Ophelia: hier gekoesterd, maar elders vervloekt
VideoTerwijl wij op onze terrassen proosten op Ophelia wordt de uit koers geraakte orkaan verketterd in Ierland. Daar werden de hardste windstoten sinds ruim vijftig jaar gemeten.
Ophelia heeft al tientallen mensen het leven gekost. Zowel in Ierland als indirect in Spanje en Portugal, waar de orkaan bosbranden aanwakkerde zoals een blaasbalg barbecuekooltjes in vuur en vlam zet.
De zeldzame tropische storm die over Ierland raasde, zorgde ervoor dat de wind hier uit het zuiden ging waaien. De orkaan dwong de wind als het ware om warme lucht mee te nemen. Daardoor konden wij ons op 16 oktober in hartje zomer wanen. Dank je, Ophelia.
Orkanen zorgen zelden voor blijdschap. Er arriveerden dit jaar meer Ophelia's dan gemiddeld in de Verenigde Staten en ze waren ook actiever. Doordat ook gebieden werden getroffen waar wij familie of vrienden hebben - op bijvoorbeeld Sint-Maarten - komt het allemaal wat dichterbij, constateert Margot Ribberink.
Na een lange carrière bij RTL 4 is de bioloog en meteoroloog tegenwoordig weervrouw bij Omroep Max. ,,Ik heb geen bewijs dat Ophelia met klimaatverandering te maken heeft. Ik vermoed dat het wel zo is, anders kan zoiets niet ontstaan. Die minimale temperatuur van 26 graden zeewater heb je echt wel nodig voor de vorming van zo'n sterke orkaan."
Tornadojager
Ribberink, die als hobby met allerlei meetapparatuur tornado's bejaagt in de Verenigde Staten, benadrukt dat als je in dit verband over klimaatverandering wilt praten, je moet kijken naar afwijkingen in de gemiddelden over een periode van dertig jaar. ,,Daarbij heb je actieve jaren en minder actieve jaren. Het is wel zo dat als het klimaat, en met name de opwarming, verandert er ook meer energie komt in de atmosfeer. Energie is warmte en vocht. Die zijn inderdaad toegenomen en dan kun je heel makkelijk de link maken naar meer van dit soort grote onweersachtige complexen. Maar voor de vorming van tornado's en orkanen zijn meer factoren van belang."
Wie zich ongerust maakt over zeer extreem weer moet volgende week vooral niet naar Geostorm gaan kijken, de nieuwste Amerikaanse rampenfilm in het genre. Deze keer worden we met z'n allen weggevaagd door superorkanen en megatornado's.
En dat allemaal doordat het fictieve satellietsysteem 'Dutch Boy'- waarmee alle landen samen de problemen door klimaatverandering trachten te repareren - op hol slaat en het allemaal nog veel erger maakt dan het al is. Ophelia en dan keer 100.
Problematiek
Klimaatonderzoekers en sociologen in de Verenigde Staten zijn helemaal niet blij met de film die volgens de makers bedoeld is als waarschuwing, maar volgens meteorologen een omgekeerd effect heeft. ,,Als je echt mensen wilt mobiliseren om iets te doen aan de problematiek, dan moet je ze niet de stuipen op het lijf jagen en ze ervan overtuigen dat het allemaal zonder hoop is, verwoordt klimaatexpert Andrew Hoffman, professor aan de universiteit van Michigan, de klacht.
Ribberink, die Geostorm nog niet heeft gezien, knikt. ,,Geen ellende of moeilijke grafieken meer alsjeblieft. Het verergert alleen maar het probleem dat mensen denken dat het onoplosbaar is."
Haar aanpak? Meehelpen 'haar' Nijmegen volgend jaar groenste stad van Europa te maken. ,,Mensen mobiliseren hun stad te verduurzamen met verschillende thema's. Daar krijg ikzelf positieve energie van.''
Ribberink merkt veel positieve respons bij de mensen als ze er in het land lezingen over geeft. ,,Dat heeft veel meer zin dan ellendige beelden laten zien van een uitgehongerde ijsbeer of dit soort rampenfilms."
Mirakel
Mogen we niet een beetje hopen op een technisch mirakel à la Dutch Boy om het tij te keren? Ribberink denkt van niet en moet denken aan de Nederlandse fruittelers die zweren bij hun hagelkanonnen om schadelijke hagel uit de lucht te schieten. Op basis van een schokgolf die de wolken raakt, moet het dan gaan regenen.
Koop liever een goede verzekering in plaats van een hagelkanon, denk ik dan
,,Wolkenbasis zit op twee kilometer hoogte. Voordat zo'n schokgolf de wolk haalt, is er niet zoveel meer van over. Wetenschappelijk is bewezen dat het niet werkt. Als ik fruittelers uitleg waarom het niet werkt, blijven ze vaak toch in hun geloof volharden. Koop liever een goede verzekering in plaats van een hagelkanon, denk ik dan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederlanders in Taiwan over Chinees machtsvertoon: ‘Wel wat gewend, maar was nu toch erg spannend’
Van Chinese straaljagers en oorlogsschepen in hun luchtruim en wateren kijken ze in Taiwan al lang niet meer vreemd op. Wat dat betreft was de militaire oefening van de afgelopen dagen niks nieuws. Overvliegende raketten waren dat wel. ,,Best beangstigend, zegt Marco Heusdens (50) vanuit Taipei. -
Zwarte zaterdag: al vroeg druk op wegen populaire vakantiebestemmingen
Op wegen naar populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders was het zaterdag al vroeg druk. In Frankrijk stonden de hele ochtend lange files op de route naar de Atlantische kust, in de buurt van Lyon, voor de Mont Blanctunnel en richting de Spaanse grens. De piek werd volgens de ANWB bereikt rond het middaguur. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Horloge van Hitler geveild voor 1,1 miljoen dollar
Een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maryland heeft een polshorloge verkocht dat ooit toebehoorde aan Adolf Hitler. Het kleinood bracht 1,1 miljoen dollar op, meldt Alexander Historical Auctions in Chesapeake City. Het veilinghuis had de waarde tussen 2 en 4 miljoen geschat en beschreef het horloge als een ‘relikwie uit de Tweede Wereldoorlog van historische proporties’. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.
-
Bom uit Tweede Wereldoorlog ter ontploffing gebracht in noorden Italië
In het noorden van Italië is zondag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en tot ontploffing gebracht. De bom, die 450 kilogram woog, werd gevonden in de Po-rivier in de buurt van Mantua, ongeveer 160 kilometer ten zuidoosten van Milaan. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
met video
Hoop op redding van witte dolfijn in Seine wordt steeds kleiner
Het gaat niet goed met de witte dolfijn die al dagen rondzwemt in de Seine in Frankrijk. Het dier eet niet en lijkt ziek te zijn, waardoor er weinig hoop is dat het nog gered kan worden. Volgens experts is er nog maar 24 tot 48 uur tijd om het dier te redden.