Opnieuw massale protesten in Catalonië tegen gevangenisstraffen separatistische leiders

VIDEOIn Barcelona en andere steden in de Spaanse regio Catalonië hebben duizenden demonstranten dinsdagavond opnieuw geprotesteerd tegen de veroordeling van negen separatistische leiders.

In Barcelona waren er, net als gisteren, botsingen met de politie. De gedeeltelijk vermomde demonstranten gooiden met voorwerpen en verfzakken naar de politie en scholden ze uit. De politie trad op met de wapenstok. Eerder hadden activisten al verschillende straten in Catalonië geblokkeerd. In Girona, Lleida en Tarragona gingen talloze voorstanders van onafhankelijkheid de straat op.

Op beelden die op Twitter circuleren is te zien dat een enorme mensenmassa oog in oog staat met de politie. De politie voerde charges uit toen demonstranten op verschillende locaties probeerden veiligheidshekken rond Spaanse overheidsgebouwen omver te werpen en blikken en fakkels naar de politie slingerden. 

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras is tot dertien jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Andere leiders kregen gevangenisstraffen van 9 tot 12 jaar. Voormalig Catalaanse premier Carles Puigdemont stond samen met twee andere gevluchte Catalaanse politici niet terecht, aangezien hij naar België vluchtte dat hem weigerde uit te leveren aan het gerechtshof in Madrid.

Volledig scherm
Demonstratie tegen de gevangenisstraffen van Catalaanse separatistische leiders. © EPA