Volledig scherm
Koning Albert II van België © BELGA

Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine

Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter. 

Het Hof van Cassatie oordeelde vandaag dat de Belgische staalmagnaat Jacques Boël officieel niet de vader van Delphine is. Boël stond al in 2017 erfelijk materiaal af. Daaruit bleek dat hij niet de biologische vader is van Delphine. Hij bleef echter, volgens de Belgische wet, het predikaat vader houden omdat hij die rol sinds haar geboorte had. Dat predikaat is vandaag komen te vervallen. Door dat besluit moet Albert II – die in mei onder dwang van justitie dna moest afstaan – zijn erfelijk materiaal  op korte termijn laten vergelijken met dat van Delphine. Dat hoefde hij niet zolang Jacques Boël formeel nog ‘vader’ was. Het daadwerkelijke besluit hierover, dat later volgt, is als het ware een formaliteit.

De uitspraak van vandaag betekent ook dat de uitslagen van de dna-vergelijking tussen Delphine, de voormalige koning en Sybille de Selys Longchamps (de moeder van Delphine) binnenkort in de rechtbank bekend zullen worden gemaakt. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk omdat er nog geen zittingsdatum is vastgesteld.

Delphine Boël stapte in 2013 naar de familierechtbank om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat de oud-vorst haar biologische vader is. Albert II, de vader van de huidige koning Filip, heeft zich altijd verzet tegen een dna-test.

Volledig scherm
Delphine Boël, mogelijk een dochter van de Belgische koning Albert, lacht bij het verlaten van Hof van Cassatie © BELGA
 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.