Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een baby in het ziekenhuis © AFP

Ouders bestraft voor veganistisch dieet baby, meisje was zwaar ondervoed en had geen tanden

Een Australische man en vrouw van in de dertig zijn veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf omdat ze hun dochtertje op een veganistisch dieet hadden gezet, waardoor het meisje ernstig ondervoed raakte. Het inmiddels driejarige kind zag er met ruim anderhalf jaar oud uit alsof ze pas 3 maanden oud was.

Het meisje kreeg onder meer havermout, aardappelen, brood met jam en pindakaas en rijst te eten. Ze had geen tanden toen de moeder vorig jaar hulpdiensten inschakelde omdat het meisje een toeval kreeg. Het kind had blauwe lippen, koude handen en voeten, een lage bloedsuikerspiegel en weinig spierkracht. Haar botten waren onderontwikkeld en ze was zeer klein.

Het meisje was nergens voor ingeënt en had sinds haar geboorte nog nooit medische hulp gehad. Op het moment dat wel hulp werd ingeschakeld, woog het 19 maanden oude kindje slechts 4,9 kilo. Ter vergelijking: een gemiddeld meisje van 19 maanden weegt rond de 10 kilo. 

Roekeloosheid

De rechter in Sydney beschuldigde de ouders ervan het kind op een ‘volstrekt inadequaat’ dieet te hebben gezet. ,,Hier is geen sprake van nalatigheid, maar van een op zichzelf staand bewust handelen dat heeft geleid tot ernstig letsel bij het kind”, aldus de rechter. Daarnaast waren de ouders niet te jong, te onvolwassen, te ongeschoold of te onervaren om te beseffen dat het kind gevaar zou kunnen lopen. Samengevat: ze wisten waar ze mee bezig waren. 

De rechter zei echter ook te geloven dat de misdaad werd begaan uit roekeloosheid en niet uit pure kwaadaardigheid. Daarnaast kampte de veganistische moeder met een depressie. Dit leidde ertoe dat de ouders hun celstraf van anderhalf jaar als taakstraf mogen uitdienen.

Daarnaast moeten de ouders een verplichte opvoed- en gezondheidscursus volgen. Het meisje is na een lange ziekenhuisopname uit huis geplaatst en woont inmiddels bij een familielid. Ze is nu drie jaar oud en heeft veel vooruitgang geboekt in haar ontwikkeling. Ze is flink aangekomen, is gevaccineerd en ondergaat diverse therapieën om haar achterstand bij te werken. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock