Op Italiaanse stadsbankjes verschijnen pakken pasta, ‘voor wie het nodig heeft’.
Volledig scherm
PREMIUM
Op Italiaanse stadsbankjes verschijnen pakken pasta, ‘voor wie het nodig heeft’. © Shutterstock

Pakken pasta op Italiaanse stadsbankjes: ‘Pak maar als u het nodig heeft’

Dagboek ItaliëDe voorzichtig positieve berichten blijven aanhouden, het aantal nieuwe besmettingen loopt ook langzaam terug. Het aantal slachtoffers blijft onverminderd hoog en de gevolgen van de epidemie buiten de ziekenhuizen nemen helaas ook toe. Steeds meer Italianen hebben grote financiële problemen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

Buiten de supermarkt staat een plastic mand, niet om boodschappen mee te doen, maar om levensmiddelen ín te doen. Spesa sospesa staat in slordige letters op het kartonnetje, dat met plakband aan het handvat vastzit. Uitgestelde boodschappen. In het mandje zitten pakken pasta, blikjes tonijn, flessen tomatensaus. Gekocht en achtergelaten voor minder fortuinlijke buurtgenoten.

  1. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging

    Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

    De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.