‘Paniek’ aan boord internationaal ruimtestation na Russische raketaanval op eigen satelliet
Bill Nelson, de topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft verontwaardigd gereageerd op het ‘roekeloze en gevaarlijke’ gedrag van Rusland. Een Russische antisatelliettest met een raket veroorzaakte een wolk ruimteschroot die volgens de Amerikanen de bemanning van het internationaal ruimtestation ISS in gevaar heeft gebracht.
De Russen bliezen met een antisatellietraket een van hun eigen satellieten op. De Cosmos-1408, een ruim twee ton wegend gevaarte, verdween van de radar en veranderde in een wolk van puin. Daarin zaten ruim 1500 grotere fragmenten van de satelliet en honderdduizenden stukjes kleiner schroot.
De zevenkoppige ISS-bemanning, op dit moment vier Amerikanen, een Duitser en twee Russen, moest schuilen in ruimteschepen die eigenlijk zijn bedoeld om terug te keren naar de aarde. Het is een standaardprocedure in geval van een noodsituatie waarbij evacuatie nodig kan zijn. Volgens Britse media zou er sprake zijn geweest van paniek aan boord van het ruimtestation. ,,Met objecten die met snelheden tot 28.000 kilometer per uur bewegen, had zelfs een botsing met een voorwerp ter grootte van een knikker potentieel verwoestend kunnen zijn”, aldus een expert.
Onvoorstelbaar
NASA-topman Nelson vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat Rusland de Amerikaanse en internationale partners in het ISS op deze manier in gevaar heeft gebracht, net als zijn eigen astronauten. ,,Ik ben verontwaardigd over deze onverantwoorde en destabiliserende actie’’, zei hij. De Russische actie was ook van militaire betekenis. Het was de eerste keer dat Moskou demonstreerde dat het een satelliet kon aanvallen met een raket die vanaf de aarde wordt afgeschoten, constateerde The Washington Post vannacht. De getroffen satelliet was in 1982 gelanceerd, was verouderd en draaide al een tijd ongebruikt rond de aarde.
Rusland heeft bevestigd dat het een succesvolle test heeft uitgevoerd met een antisatellietwapen, meldt het Russische persbureau RIA. Buitenlandminister Sergej Lavrov uitte tijdens een persconferentie zijn ongenoegen over een Amerikaanse verklaring waarin het incident werd veroordeeld. ,,Zeggen dat Rusland risico’s creëert voor het vreedzame gebruik van de ruimte is op zijn minst hypocriet.” De Amerikanen zouden volgens Lavrov in de ruimte zelf nieuwe wapens testen.
‘Hypocriet’
De Amerikaanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zag in de Russische actie het bewijs dat ‘eerdere Russische uitspraken waarin ze zich tegen de verdere bewapening van de ruimte keerden oneerlijk en hypocriet waren’. Volgens Rusland was er echter weinig aan de hand. De brokstukken zouden geen gevaar vormen voor ruimtestations en satellieten.
Het ISS bevindt zich weer in de groene zone, twitterde ruimtevaartorganisatie Roskosmos. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal het antisatellietwapen woensdag bespreken tijdens een bezoek aan Moskou, deelde het hoofd van de organisatie mee aan het Russische persbureau. De Russische test bedreigde volgens NASA ook het Chinese ruimtestation. China zelf deed in 2007 een soortgelijke test waarvan ruimtevaarders nog steeds last hebben.
Vaker tests
Volgens Brian Weeden, directeur programmaplanning bij de Secure World Foundation, een organisatie die zich inzet voor een ‘veiliger wereld’, heeft Rusland in het verleden echter al verschillende van dergelijke tests uitgevoerd. Vorig jaar waren dat er twee. ,,Van oudsher is Rusland geïnteresseerd in de ontwikkeling van antisatellietwapens om de Amerikaanse ruimtecapaciteiten in geval van een conflict te kunnen uitschakelen, maar ook om eventuele ruimteraketverdedigingswerken te kunnen treffen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de Russische nucleaire afschrikking”, aldus Weeden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biden voorkomt op het nippertje ‘catastrofaal’ faillissement van de VS met akkoord over schuldenplafond
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
NASA stelt ISS-vlucht uit vanwege medisch probleem astronaut
NASA heeft de lancering van de Space-X-raket voor de tweede keer binnen een week uitgesteld. Bij één van de astronauten is een medisch probleem geconstateerd. De laatste keer dat een lancering om die reden werd uitgesteld was in 1990. -
SpaceX-raket brengt opnieuw bemanning naar internationaal ruimtestation
Voor de vierde keer in de geschiedenis brengt een commerciële raket astronauten naar het ruimtestation ISS. Drie Amerikanen en een Duitser worden de komende nacht gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
-
-
-
Met video
Orka’s bijten opnieuw van zich af: weer een boot tot zinken gebracht
Het blijft onrustig in de Straat van Gibraltar. Opnieuw hebben daar orka's een boot aangevallen. Het is een opmerkelijke reeks aanvallen - al sinds 2020 - die ooit lijkt te zijn begonnen bij één wraakzuchtige orka: White Gladis. -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?