Volledig scherm
Parlementslid Junius Ho in China © AFP

Parlementslid Hongkong neergestoken op straat

Een parlementslid dat als pro-China bekendstaat is neergestoken in Hongkong. Junius Ho werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, evenals een assistent en de dader die ook gewond raakten.

Ho werd neergestoken toen hij op straat campagne voerde. Het motief voor de aanval is niet bekend. Ho joeg eerder de demonstranten tegen zich in het harnas nadat hij was gefilmd terwijl hij lachend de hand schudde van bendeleden die een vreedzame demonstratie hadden aangevallen.

China liet kort na het incident weten een hardere aanpak van de onrust in Hongkong te steunen.

Wetsvoorstel

De protesten in Hongkong zijn al vijf maanden aan de gang. In juni ontstond massaal protest omdat de regering van Hongkong een wet wilde aannemen die uitlevering van verdachten aan China eenvoudig zou maken. De regering van Hongkong heeft het wetsvoorstel onder druk van het massaprotest weer ingetrokken, maar de protestbeweging richt zich nu onverminderd tegen de invloed van China in het algemeen.

Sinds de terugkeer naar China in 1997 wordt Hongkong autonoom bestuurd met een eigen grondwet volgens het principe ‘één land, twee systemen’. De zeven miljoen burgers van Hongkong staan onder de soevereiniteit van China, maar hebben - in tegenstelling tot de bevolking van de communistische Volksrepubliek - meer rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering, waar ze nu voor vrezen.

  1. Nederlander riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandelde dat het negen dagen in coma lag
    PREMIUM

    Nederlan­der riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandel­de dat het negen dagen in coma lag

    De 29-jarige man uit Den Bosch die het tweejarige zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem (België) in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand verkeerde, riskeert vijf jaar cel. Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.