De Russische president Vladimir Poetin (rechts) en Volodymyr Zelenskiy nemen plaats voor een overleg over het conflict in Oost-Oekraïne.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin (rechts) en Volodymyr Zelenskiy nemen plaats voor een overleg over het conflict in Oost-Oekraïne. © AP

Poetin en Zelenski schudden elkaar de hand niet bij eerste ontmoeting

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski hebben elkaar in Parijs voor het eerst ontmoet. Dat gebeurde tijdens de top over het conflict in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten hun eigen ‘Volksrepublieken’ hebben uitgeroepen.

De eerste ontmoeting tussen de leiders van de buurlanden vond plaats in het Élysée-paleis van hun gastheer Emmanuel Macron, de president van Frankrijk. Zelenski en Poetin maakten weinig oogcontact met elkaar toen ze voor het oog van de camera de ruimte binnenliepen voor de bijeenkomst van de leiders. Ook een handdruk bleef uit.

Waarnemers zeggen dat geen grote doorbraak wordt verwacht op de bijeenkomst in Parijs, waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig is. Diplomaten hopen wel dat het onderlinge vertrouwen tussen Poetin en de nieuwe Oekraïense president zal groeien.

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.