Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin (r) en de nieuwe Russische premier Mikhail Mishustin tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad, vandaag in de Novo-Ogaryovo-residentie buiten Moskou. © AP

Poetin stuurt grondwetshervormingen naar Russisch parlement

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag voorstellen ingediend die de macht van de president in de toekomst moeten inperken. Het gaat om een pakket eerder aangekondigde grondwettelijke hervormingen, die naar verwachting snel worden goedgekeurd in het Russische parlement.

Zo wil Poetin bijvoorbeeld dat de president van Rusland straks in totaal twee termijnen kan dienen. Eerst was het zo dat de president meerdere keren kon terugkomen in het ambt. Poetin zit nu zelf in zijn vierde termijn, iets wat kon omdat hij tussendoor ook als premier fungeerde. Zijn opvolger zal deze optie niet hebben. Ook moet de president van Rusland minimaal 25 jaar permanent in het land hebben gewoond.

Verder wil Poetin dat de Staatsraad meer macht krijgt en streng gaat toezien op de activiteiten van verschillende overheidsorganen. Deze raad bestaat al, maar heeft niet veel invloed. De president wil ook dat het Russische parlement in de toekomst meer macht krijgt. Zo moet het parlement in de toekomst bijvoorbeeld kandidaten voor verscheidene ministersposten en de premier goedkeuren. Het benoemen van de nieuwe ministers blijft wel een rol voor de president.

De Russische president maakte vorige week stilzwijgend twee dingen duidelijk: hij blijft na 2024 geen president, maar wil wel de touwtjes in handen houden. Woensdag kondigde Poetin tijdens zijn ‘state of the union’ ten overstaan van het voltallige parlement ruim tien grondwetswijzigingen aan. De Russische leider sprak over politieke hervormingen die het parlement meer bevoegdheden moeten geven ten koste van regering en president. Poetin stelde voor een referendum te houden over de wijzigingen. ,,Ik vind het noodzakelijk de burgers van het land een stem te laten uitbrengen over een heel pakket voorgestelde wijzigingen van de grondwet van het land,” zei hij toen. Onduidelijk is wanneer dat referendum wordt gehouden.

Medvedev

De Russische premier Dmitri Medvedev kondigde dezelfde dag het aftreden van zijn regering aan. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, zo verklaarde de eerste minister. Medvedev maakte meteen zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Niet lang na de aankondiging van de vertrekkende premier maakte Poetin bekend Mikhail Mishustin (53), hoofd van de Russische belastingdienst, te willen voorstellen als nieuwe premier. Mishustin zou het aanbod inmiddels hebben aanvaard. 

  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.