Volledig scherm
De Russische president Poetin schiet arme gezinnen te hulp. © EPA

Poetin wil armoede Russische bevolking bestrijden en krijgen van kinderen stimuleren

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de lage inkomsten van de Russische bevolking een bedreiging voor de demografische toekomst van Rusland. 

Poetin stelde daarom tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het verzamelde Russische parlement, zeg maar de Russische ‘State of the Union’, een groot pakket pakket maatregelen voor om armoede te bestrijden en het krijgen van kinderen te stimuleren.

De Russische leider stelde dat volgens verschillende schattingen ongeveer 70 tot 80 procent van de arme huishoudens gezinnen met kinderen zijn. ,,Zelfs als beide ouders werken, dan zijn de verdiensten van zo’n gezin heel bescheiden’’, onderstreepte Poetin.

Extra toelagen

Hij stelde voor om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari extra maandelijkse toelagen in te voeren voor arme gezinnen met kinderen van drie tot zeven jaar oud. In het begin zal het bedrag de helft zijn van de kosten van levensonderhoud (omgerekend ruim 80 euro) , en vanaf 2021 kan het worden verdubbeld, aldus Poetins voorstel.

Rusland kampt al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie met een sterke afname van de bevolking, veroorzaakt door opeenvolgende crises, slecht levensonderhoud en een magere gezondheidszorg. Eind 2014 leek de neergang gestuit, maar de laatste zes jaar raakte het aantal overlijdens en geboorten toch weer uit balans.

Bevoegdheden Doema

Poetin stelde ook voor de bevoegdheden van de Staatsdoema, de Russische Tweede Kamer, uit te breiden. Zo zou de volksvertegenwoordiging in de toekomst het recht moeten krijgen de kandidatuur van de premier, vice-premiers en ministers goed te keuren.

Daarvoor moet de constitutie worden aangepast en de president kwam zelf met een opsomming van wijzigingen in de Grondwet. De regering zou het hele pakket amendementen vervolgens in een referendum aan het volk moeten voorleggen.

Maximale termijn president

Ook verklaarde Poetin dat de president van Rusland niet meer dan twee termijnen in totaal moeten kunnen krijgen. Nu nog schrijft de Grondwet voor dat hij niet meer dan twee achtereenvolgende ambtstermijnen mag hebben. Maar volgens Poetin kan het woordje ‘achtereenvolgende’ worden geschrapt.

Poetin zelf zit nu zijn vierde termijn uit, waarvan twee keer twee ambtsperioden ‘op rij’ waren. In 2024 moet hij dus volgens de Grondwet terugtreden. Maar critici van de president vrezen dat hij de constitutie op een of andere manier wil wijzigen op na 2024 toch te kunnen aanblijven.