Volledig scherm
Politie zoekt naar Théo Hayez in het uitgestrekt gebied rond Cape Byron. © EPA

Politie houdt rekening met fatale nachtelijke zwempartij vermiste Belg Théo (18)

Met klimmers, duikers en drones wordt vandaag in de kuststreek rond het Australische stadje Byron Bay weer uitgebreid gezocht naar de vermiste Belg Théo Hayez. De 18-jarige backpacker verdween eind vorige maand. De politie houdt rekening met het scenario dat een nachtelijke zwempartij hem fataal is geworden.

,,De zoekacties die gisteravond werden opgeschort, zijn vanmorgen hervat met politiehonden en -agenten die hun aandacht richten op de kliffen’’, zo bevestigde de politie van de staat New South Wales, waarvan het kuststadje Byron Bay onderdeel is. Er is ook een gespecialiseerd team van klimmers op het terrein. Volgens de politiewoordvoerder is er bovendien steun van duikers en drones. De politie houdt rekening met alle mogelijke scenario’s. Eén daarvan is dat Théo besloten heeft om ‘s nachts nog even te gaan zwemmen in de zee. Die nachtelijke zwempartij zou hem fataal zijn geworden.

Volledig scherm
Theo Hayez op de laatste beelden die van hem genomen zijn (links): hij heeft duidelijk zijn telefoon bij. © VTM

De speurders richten zich onder andere op het vinden van de telefoon van Théo. Het toestel kan belangrijke informatie bevatten die kan helpen bij de zoektocht naar de tiener. Tijdens een persconferentie afgelopen maandag bevestigde de Australische politie dat een laatste signaal van Théo’s telefoon op 1 juni om 13.42 uur bij de vuurtoren van Byron Bay werd geregistreerd. Dat is meer dan twaalf uur nadat hij een nachtclub verliet op 31 mei om 23.30 uur. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de jongen.

Familie

De oom van Théo, die in Australië woont en de afgelopen weken meegeholpen heeft met de zoektocht, heeft Byron Bay inmiddels verlaten. ‘Ik moest vertrekken omdat ik een reis naar België gepland had om daar mijn ouders te bezoeken met mijn vrouw en kinderen’, schrijft de man in een bericht op Facebook aan de gemeenschap van Byron Bay. 

Volledig scherm
Laurent Hayez, (midden) samen met Théo's peter J-P (links) en Théo's nicht Lisa Hayez. © AAPIMAGE

‘Het is zeer moeilijk voor mij om zonder nieuws over Théo te vertrekken en om Laurent (Théo’s vader, red.) en onze goede vriendin Lisa (Théo’s nicht, red.) in deze zware tijd achter te laten’, schrijft hij. ‘Het maakt een groot verschil om te weten dat jullie, de prachtige mensen van Byron Bay en omstreken, zoveel doen om Théo’s familie bij te staan. Jullie helpen ons om sterk en positief te blijven en brengen zoveel liefde en warmte in onze harten: jullie maken nu echt deel uit van onze familie’, klinkt het geëmotioneerd. 

Vermissing

Byron Bay, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Brisbane (Queensland), heeft ongeveer 9000 inwoners en is een populaire trekpleister onder rugzaktoeristen en een hotspot voor surfers. 

Het surfmekka heeft kilometers aan uitgestrekte stranden en wordt, met Cape Byron als meest oostelijke punt van het Australische vasteland, langs alle kanten omgeven door moerassen en dichtbegroeid bosgebied. Dat maakt de zoektocht er voor de politie niet makkelijker op.

Volledig scherm
Politieduikers vertrekken om Théo in het water te gaan zoeken. © EPA
Volledig scherm
Vrijwilligers kijken uit over het bosgebied waar Théo Hayez zou kunnen zijn. © EPA
Volledig scherm
Een politieagent helpt met zijn hond Théo te zoeken. © EPA
Volledig scherm
Théo Hayez. © DR