Politie identificeert zwaarbewapende jongeman die voor grote paniek zorgde in Walmart Springfield

VideoDe politie heeft de 20-jarige man geïdentificeerd die donderdagmiddag (lokale tijd) met een geladen precisiegeweer en een handvuurwapen een Walmart-supermarkt in de Amerikaanse stad Springfield (Missouri) binnenliep. Het gaat om Dmitriy Andreychenko. Hij wordt vastgehouden voor het veroorzaken van een terroristische dreiging. Naar zijn motieven wordt verder onderzoek gedaan.

De 20-jarige blanke jongeman - woonachtig in de omgeving - had ook nog eens honderd kogels bij zich, toen hij zwaarbewapend achter een winkelwagentje door de Walmart-vestiging liep. Hij droeg het geweer aan een band om zijn schouder, had een vest aan en een telefoon in zijn hand. Hij filmde zichzelf. En dat slechts vijf dagen nadat Patrick Crusius (20) dood en verderf zaaide in een vestiging van de supermarktketen in El Paso, Texas. Bij de schietpartij daar kwamen uiteindelijk 22 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. 

Vele bezoekers van de supermarkt in Springfield raakten in paniek. De winkelmanager drukte het brandalarm in en iedereen vluchtte naar buiten. Net buiten de winkel hield een brandweerman buiten dienst de verdachte onder schot totdat de politie arriveerde.  Andreychenko werd ingerekend zonder dat er een schot werd gelost en zit nu vast.

De politie gaf na de aanhouding al aan, dat de aangehouden persoon niet de bedoeling had voor ’vrede en rust in de winkel te zorgen’. Volgens een woordvoerder mag Andreychenko blij zijn dat hij nog leeft. 

Volledig scherm
De politie van Springfield heeft deze foto van Dmitriy N. Andreychenko vrijgegeven. © AFP
Volledig scherm
De aanhouding van Dmitriy N. Andreychenko bij de Walmart in Springfield, Missouri. © Videostill Amerikaanse televisie

De brandweerman sprak op basis van anonimiteit met Amerikaanse tv-zender KOLR: ,,Ik liep over een veld naar hem toe en vroeg hem of hij de man was die eerder binnen rondliep. Hij zei ‘ja’ en toen trok ik mijn wapen. Ik zei hem zijn handen in de lucht te steken en dat deed hij. Hij was erg meegaand. Het gekke was dat hij alles opnam met zijn telefoon. Ook vroeg hij me naar hem toe te lopen en zijn wapen van hem weg te halen. Maar ik zei hem zijn handen omhoog te houden en van het wapen af te blijven.’’ Uiteindelijk ontwapenden toegesnelde agenten de 20-jarige Andreychenko.

Angst

Na verschillende grote schietincidenten in korte tijd staat het publiek in de Verenigde Staten onder hoogspanning. Op het Gilroy Garlic Festival in Californië kwamen drie onschuldige mensen om het leven en raakten elf anderen gewond. Kort daarna vond de massaschietpartij in El Paso plaats, waarna afgelopen zaterdag een schutter een bloedbad aanrichtte in Dayton, Ohio. Niet zo heel gek dat twee dagen geleden op Times Square, het beroemde plein in New York, grote paniek uitbrak toen een uitlaat van een motor knalde. Duizenden mensen renden voor hun leven nadat ze dachten getuige te zijn van een aanslag of schietpartij. 

Springfield PD on Twitter

On Aug. 8 Springfield Police Officers arrested Dmitriy N. Andreychenko (09/29/98) for 1st degree making a terrorist threat. Once formal charges are filed, more info will be released. Thank you to the media & our community for your patience as this investigation continues.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.
  2. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.