Politie treedt op tegen gele hesjes in Parijs

160 arrestatiesDe Franse politie heeft vandaag 160 mensen gearresteerd en traangas afgevuurd tijdens demonstraties van de zogenoemde gele hesjes. Ook trad de politie op tegen zwart gemaskerde demonstranten die een klimaatmars in de stad verstoorden.

De eerste opstootjes vonden rond 10.00 uur plaats bij station Saint-Lazare waar een onaangekondigde demonstratie plaatshad van gele hesjes. Agenten zetten traangas in. Ook op Place de la Madeleine liepen de spanningen op. Op de Champs-Elysées gooiden enkele demonstranten met voorwerpen naar de politie, die dit met traangas beantwoordde. Halverwege de middag had de politie 137 arrestaties verricht.

De gele hesjes kwamen voor de 45e opeenvolgende zaterdag in actie. De beweging begon in november met protesten tegen geplande verhogingen van de benzineaccijns, maar is nu in het algemeen gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Emmanuel Macron.

Gemaskerd

Tijdens de klimaatbijeenkomst waren er enkele confrontaties tussen de politie en gemaskerde demonstranten die in de mars waren geïnfiltreerd. Zij wierpen barricades op, staken vuilnisbakken en een motor in brand en gooiden verf over de voorzijde van een bankgebouw. Ook hier reageerde de politie met traangas.

De autoriteiten hadden zaterdag 7500 agenten ingezet om indien nodig in te grijpen bij een drietal manifestaties. Naast de betoging voor het klimaat en het protest van de gele hesjes werd er ook betoogd tegen de aangekondigde pensioenhervormingen van president Macron.

Volledig scherm
Zeker 160 demonstranten zijn aangehouden tijdens Gele Hesjes protesten in de Franse hoofdstad. Traangas werd regelmatig gebruikt. © Joris Van Gennip
 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.