Politieke opstand rond Engelse lockdown: flinke tik voor Boris Johnson
De autoriteit van premier Boris Johnson heeft in de aanloop naar de tweede lockdown in Engeland, die om middernacht in werking treedt, fikse schade opgelopen.
Minister Matt Hancock van Volksgezondheid schoof gistermiddag ongemakkelijk op de houten bank op de voorste rij van het Lagerhuis. Schuin achter hem sprak Iain Duncan Smith, de voormalige leider van de Conservatieve Partij, dreigende taal: ,,Wie dit op zijn geweten heeft, moet worden ontslagen.”
Smith ging nog verder: ,,De dader moet aan de schandpaal worden genageld, zich hier komen verontschuldigen, kruipend de deur uit worden gewerkt en een pak slaag krijgen.” Hij doelde op het lekken van vertrouwelijke informatie over de coronacrisis afgelopen vrijdagavond aan diverse media. Het voornemen van het kabinet om Engeland voor vier weken te vergrendelen in een lockdown kwam zodoende in onverdunde vorm op straat te liggen.
PR-ramp
Het lek vormde het begin van een pr-ramp voor premier Boris Johnson. Eerder op de dag had hij zich tijdens een topoverleg met wetenschappers laten overhalen strengere maatregelen in te voeren. Zonder drastisch ingrijpen zou het dagelijkse dodental in een maand tijd kunnen oplopen tot vierduizend. De ziekenhuizen legden gewicht in de schaal. Een chronisch tekort aan bedden op de intensive care dreigde.
Johnson wilde niet direct een knoop doorhakken, maar het weekeinde afwachten. Door het lek voelde hij zich genoodzaakt meteen door te pakken. Een rommelige persconferentie, liefst driemaal uitgesteld, volgde op zaterdag. Dat niet Johnson maar twee wetenschappelijke adviseurs eerst het woord kregen, zette bij veel partijgenoten kwaad bloed. Hij wekte bij hen de indruk de regie over zijn eigen beleid kwijt te zijn.
Anonieme bronnen
Op Downing Street 10 vloekten naaste medewerkers van de premier hartgrondig. Johnson werd door het lek in zijn hemd gezet. Aan The Times lieten anonieme bronnen weten dat koste noch moeite werd gespaard om de boosdoener in de kraag te vatten. Indien nodig werd de politie ingeschakeld. De Metropolitan Police hoefde niet met groot materieel uit te rukken, aangezien slechts vier man bij het topoverleg aanwezig waren.
Behalve Johnson schoven ministers Rishi Sunak (Financiën), Matt Hancock en Michael Gove (Algemene Zaken) aan. De verdenkingen richtten zich op Hancock, een groot voorstander van strengere maatregelen. Gove, voorzitter van de Covid-commissie, werd ook met wantrouwen bekeken. In 2016 stak hij al eens een mes in de rug van Johnson aan de vooravond van de verkiezingen om het leiderschap.
Tweede lockdown
Gove, die in Westminster bekend staat als een beroepsslang, trok ineens zijn steun aan zijn vriend terug. Johnson kon volgens hem niet worden vertrouwd met het hoogste ambt. Hij schoof zichzelf naar voren als kandidaat. Na deze stunt trok de voormalige burgemeester van Londen zich terug uit de race om de opgestapte premier David Cameron op te volgen. Uiteindelijk kwam Theresa May als winnaar uit de bus.
In de chaos rond de invoering van de tweede lockdown verloor Johnson een flink deel van zijn reeds beschadigde geloofwaardigheid. Enkele weken eerder noemde hij zo’n maatregel nog een ‘nucleaire optie’. De gebruikte modellen van zijn adviseurs bleken ook minder hard dan gesteld en mogelijk verouderd. Zo concludeerden wetenschappers van King’s College dat de besmettingsgraad reeds voldoende was gedaald.
Comeback Nigel Farage
Nigel Farage maakte van de verwarring gebruik om de Conservatieve Partij verder in het nauw te brengen. Zijn Brexit Party wordt omgedoopt tot Reform Party UK. De groeiende onvrede tegen het coronabeleid van de regering vormt de motor van de beweging. Uit een enquête van YouGov kwam naar voren dat 73 procent van de bevolking een tweede lockdown steunt, een daling van 22 procent procent ten opzichte van de eerste.
De stemming over het voorstel kwam gisteren door het Lagerhuis, al keerden liefst 32 conservatieve parlementsleden zich tegen de regering. Dat aantal had waarschijnlijk veel hoger gelegen als oppositiepartij Labour zich niet achter Johnson had geschaard, waardoor een meerderheid vrijwel vaststond. De autoriteit van de premier liep echter diepe scheuren op, met Iain Duncan Smith als stormram.
,,Normaal gesproken horen adviseurs advies te geven en nemen ministers de besluiten”, sneerde hij. Ditmaal staarde niet Hancock maar Johnson naar de punten van zijn schoenen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al ruim dubbel zoveel plofkraken in Duitse deelstaat, veel toegeschreven aan Nederlandse Audi-bende
In de eerste zes maanden van 2022 zijn in Noordrijn-Westfalen (NRW) meer dan dubbel zoveel plofkraken gepleegd als in dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de 44 van toen staan nu al 105 overvallen met explosieven op geldautomaten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat, meldt de recherche. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
UPDATE
Politiechef neemt ontslag als raadslid na bloedbad op school Texas
Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, heeft de verantwoordelijk politiechef ontslag genomen als gemeenteraadslid. In zijn ontslagbrief schrijft Pete Arredondo dat hij tot zijn besluit gekomen is om het beste te doen voor de stad en ,,om verdere afleiding te minimaliseren”. Als politiechef werd Arredondo ruim een week geleden al met betaald verlof gestuurd. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMOorlog Oekraïne
Dit gebeurt er met 170 miljoen van Giro555: van hygiënekits tot psychosociale hulp
Er is via Giro555 inmiddels bijna 170 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne. Wat gebeurt er met al dat geld? In Zaporizja, waar een project van Caritas loopt, worden er bijvoorbeeld getraumatiseerde gezinnen mee geholpen.
-
Britten verhogen dreigingsniveau na aanslag Wenen, Duitsers verhoogd waakzaam aan grens
Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt vanwege de aanslag in Wenen verhoogd van substantieel naar ernstig. Dat betekent dat een aanslag "zeer waarschijnlijk" is. In Duitsland geldt verhoogde waakzaamheid aan de grensovergangen met Oostenrijk en in de hoofdstad Berlijn. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Russen na wekenlange gevechten baas in Lysytsjansk, Zelenski kondigt herovering aan
De stad Lysytsjansk is gevallen en daarmee heeft het Russische leger nu ook de laatste grote stad van de provincie Loehansk in handen.