Volledig scherm
Mike Pompeo. © EPA

Pompeo belt met Deense minister over rel Groenland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft woensdag telefonisch gesproken met zijn Deense collega over het afzeggen van een bezoek aan het Scandinavische land door president Donald Trump. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat dat in een verklaring weten.

Tijdens dat gesprek is onder andere ‘de versterking van de samenwerking met het Koninkrijk Denemarken - inclusief Groenland - in het noordpoolgebied’ aan bod gekomen. Verder heeft Pompeo tegen minister Jeppe Kofod zijn waardering uitgesproken voor de bijdragen van Denemarken op het gebied van veiligheid op het wereldtoneel.

Trump annuleerde dinsdag zijn aanstaande bezoek in september aan Denemarken nadat de premier van het land, Mette Frederiksen, zijn plan om Groenland te kopen, ‘absurd’ had genoemd. Het ministerie in Washington spreekt in de verklaring overigens van ‘uitstel’ van het bezoek.

Het kopen van Groenland was slechts een idee, zei Trump woensdag, eraan toevoegend dat respect moet worden getoond aan de Verenigde Staten. Het eiland met circa 58.000 inwoners heeft een autonome status binnen het Koninkrijk Denemarken.

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschuwing voor mogelijke pandemie
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschu­wing voor mogelijke pandemie

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.