Postuum op reis: lijk van Evita 25 jaar op sleeptouw door de hele wereld
Het is deze week precies zeventig jaar geleden dat de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perón overleed. Over haar leven is veel bekend, maar de periode na Evita's dood is minstens zo opzienbarend. Met haar lichaam werd 25 jaar over de hele wereld gesleept. Over dat bizarre verhaal is nu een serie gemaakt: Santa Evita.
‘Don’t cry for me Argentina’. Aan die zin - overigens nooit uitgesproken door Evita - leek geen enkele Argentijn gehoor te geven op 26 juli 1952. Op die dag kwam om 20.25 uur een einde aan het leven van de jonge María Eva Duarte de Perón. De flamboyante presidentsvrouw overleed op 33-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Het openbare leven kwam spontaan tot stilstand. Het normaal zo lawaaiige Zuid-Amerikaanse land dompelde zich onder in diepe rouw en stilte. Zeker twee miljoen Argentijnen kwamen persoonlijk afscheid nemen tijdens de wake die maar liefst zestien dagen duurde.
In de schijnwerpers
Al vroeg in haar leven draait het bij Evita om de schijnwerpers. Ze kent een bescheiden carrière als radioactrice, maar haar grootste succes lijkt te zijn dat ze op een benefietavond in contact komt met kolonel Juan Domingo Perón, die in 1946 president van Argentinië werd. Naast hem ontpopt zij zich tot een ware moeder des vaderlands, die zich hartgrondig inzet voor vrouwen- en arbeidersrechten. Dankzij Evita mogen ook Argentijnse vrouwen voortaan stemmen. Na een mislukte poging om vicepresident te worden, moet zij het uiteindelijk doen met de titel ‘Spiritueel leidster van het land'. Niets lijkt haar overigens te stoppen: Evita wordt met de dag machtiger, iets wat het Argentijnse leger met lede ogen aanziet. Uiteindelijk beëindigt baarmoederhalskanker alle dromen van de jonge Argentijnse.
Gesleep met het lijk
Nadat de wake erop zit en de rust lijkt wedergekeerd in 1952, begint voor het lichaam van Evita een turbulente en bizarre reis, die elke verbeelding tart. Zelfs zodanig dat de Mexicaanse actrice en producent Salma Hayek er een serie over maakte. Sinds deze week is Santa Evita te zien op Disney+, met Nederlandse ondertiteling.
Omdat Evita een heldenstatus heeft, is het leger bang dat haar populariteit ten koste gaat van zijn eigen macht en invloed. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat de plek van het lichaam een bedevaartsoord wordt. Maar dat betekent een hoop gesleep...
Zo komt haar lichaam de jaren erna te liggen op het hoofdkantoor van een grote vakbond middenin de hoofdstad Buenos Aires. Het maakt zelfs een uitstapje naar het huis van een hooggeplaatste kolonel. En gaat - nadat haar man in 1955 is afgezet en in ballingschap moet - vervolgens richting Milaan waar het onder een valse naam (María Maggi de Magistri) begraven komt te liggen. Wat er allemaal precies is gebeurd, blijft overigens voer voor discussie. Feiten en fictie lopen geregeld door elkaar heen, zo ook in deze serie die gebaseerd is op het boek Santa Evita, geschreven door Tomas Eloy Martínez. Het draagt allemaal bij aan de mythische proporties rondom de persoon Evita.
Van Italië naar Spanje
Na Italië volgt een nieuwe reis naar Spanje, waar Perón inmiddels samenwoont met zijn nieuwe vrouw. Daar zorgen zij goed voor het gebalsemde lichaam van Evita. Begin jaren 70 mag de Argentijnse leider terugkeren naar zijn vaderland en met hem ook het lichaam van Evita. Perón is zelfs nog even voor een derde keer president. In 1976 vindt het lichaam dan eindelijk rust: Evita wordt bijgezet in het familiegraf van de familie Duarte op de begraafplaats van Recoleta in Buenos Aires. Daar staan tot op de dag van vandaag lange rijen bezoekers die zich even willen wanen in het leven van deze vrouw die geliefd én gehaat is onder Argentijnen. Ook nu nog, zeventig jaar na haar dood.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ongewone aanpak lerarentekort in België: beste leerkracht krijgt meer betaald
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
met video
Nederlandse filters en waterpompen naar rampgebied Oekraïne: ‘Mensen zijn niet verzekerd’
Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen. -
PREMIUM
Veroordeeld tot doodstraf, maar nu executie nadert slaat de twijfel toe: ‘Deze man verdient het niet om te sterven’
De moorden waren zo brutaal, zo wreed, dat de bevolking van de Amerikaanse staat Missouri geschokt was. Toen de jury in 2010 een oordeel moest vellen over de dader(s), viel na enkele uren beraadslaging het verdict: de doodstraf. Maar aan de vooravond van de executie van Michael Tisius slaat de twijfel bij de toenmalige juryleden toe.
-
met video
Nederlands kind gewond geraakt na aanval met mes op Franse speelplaats
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Bizarre fout: Oostenrijkse SPÖ roept verkeerde nieuwe partijleider uit
De Oostenrijkse sociaaldemocratische partij SPÖ heeft zaterdag de verkeerde winnaar van haar voorzittersverkiezingen bekendgemaakt. De stemresultaten waren omgewisseld in een Excel-bestand, zo laat de partij weten.