Premier Boris Johnson: ‘Britse variant lijkt toch dodelijker dan gedacht’
VIDEODe Britse variant van het coronavirus blijkt na uitgebreid onderzoek toch dodelijker dan het ‘oude’ virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag gezegd tijdens een persconferentie. ,,We hebben vernomen dat het Britse virus zich niet alleen sneller verspreidt, maar ook tot een hoger sterftecijfer leidt.” Johnson zei ook dat de vaccins nog steeds effectief zijn tegen beide varianten van het virus.
Delen per e-mail
Diverse wetenschappelijke instituten en universiteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben geprobeerd om vast te stellen hoe dodelijk de nieuwe variant is. Voor mannen van in de 60 zou het risico op overlijden met het huidige coronavirus 10 op de 1000 zijn, maar de nieuwe variant treft 13 tot 14 op de 1000 mannen.
Dit verschil werd gevonden door het ziekteverloop van iedereen die positief testte op het oude en het nieuwe virus met elkaar te vergelijken. Analyses van Britten in het ziekenhuis lieten geen verschil in overlijdenskans zien. Mogelijk komt dit omdat ziekenhuispersoneel steeds beter in staat is om coronapatiënten succesvol te behandelen, schrijft de BBC.
Een adviesgroep die de verzamelde bewijzen beoordeeld heeft, concludeert dat het ‘een realistische mogelijkheid’ is dat de mutatie inderdaad dodelijker is dan het traditionele coronavirus. Maar zeker is dat dus nog lang niet, zo wordt ook benadrukt door de belangrijkste gezondheidsadviseur van de regering Patrick Vallance, die bezorgd is. ,,Ik wil benadrukken dat er veel onzekerheid bestaat over deze cijfers. We moeten nog meer onderzoek doen om het precies vast te kunnen stellen. Maar het is natuurlijk een grote zorg als dit virus dodelijker en besmettelijker is.”
Impact nieuwe variant
De nieuwe variant werd voor het eerst ontdekt in Londen en het zuidoosten van Engeland. De Britse variant blijft zich over de hele wereld verspreiden en heeft nu minstens zestig landen en gebieden bereikt. ,,Het is grotendeels de impact van de nieuwe variant dat ons gezondheidssysteem onder zo'n enorme druk staat", zei Johnson over de situatie in zijn eigen land.
Wetenschappelijk adviseur Vallance stelde tijdens de persconferentie dat het er niet op lijkt dat de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten nóg besmettelijker zijn dan andere nieuwe varianten, zoals de Britse. Daarvan denken wetenschappers dat die dertig procent besmettelijker is dan het normale coronavirus. Om die reden heeft ook Nederland extra maatregelen genomen. Morgenavond wordt in ons land een avondklok ingevoerd.
Vallance heeft wel een andere zorg: dat de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutaties wellicht minder gevoelig zijn voor het coronavaccin. ,,Daarover zijn op dit moment zeker meer zorgen dan bij de Britse variant. We moeten dit zeer zorgvuldig in de gaten houden en onderzoeken.”
Buiten de deur houden
Johnson denkt na over extra maatregelen om andere nieuwe varianten van het coronavirus, de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse, zoveel mogelijk buiten de deur te houden. ,,Ik sluit dat niet uit", zei de premier. ,,Misschien moeten we verder gaan om onze grenzen te beschermen. We willen niet dat we alle inspanningen die we in dit land al leveren in gevaar brengen door nog een nieuwe variant.”
De huidige Britse variant heeft al een streep gezet door het meeste internationale reisverkeer. Ook moeten binnenkomende reizigers een negatieve coronatest overleggen. Ook moeten ze een tijdje in quarantaine bij aankomst.
Groot-Brittannië heeft meer dan 3,5 miljoen besmettingen geregistreerd en bijna 96.000 doden. Daarmee staat het land op de vijfde plaats in de wereld en is het het meest getroffen land van Europa. Ook de economie heeft een flinke tik gekregen.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extreemrechtse Nederlander vast in VS wegens wapenbezit en illegaal verblijf
De Amerikaanse autoriteiten hebben een Nederlander aangehouden die deel zou hebben uitgemaakt van een extreemrechtse groepering. De 26-jarige Jaap Willem L. wordt verdacht van illegaal wapenbezit en had de VS volgens de federale politiedienst FBI al in 2014 moeten verlaten. -
Navalny en Thunberg onder genomineerden Nobelprijs voor de Vrede
Dit jaar maken 234 mensen en 95 organisaties kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Onder de genomineerden zijn de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. -
PREMIUM
Seksrel rond voorganger kan Schotse premier Sturgeon de kop kosten
De Schotse premier Nicola Sturgeon vecht morgen voor haar politieke toekomst. Haar rol in de afhandeling van een seksrel rond voorganger Alex Salmond kan haar de kop kosten. -
Russische MMA-vechter met megabiceps vreest armen te verliezen: ‘Ik ben erg bang’
Een Russische MMA-vechter die al jaren met zijn gezondheid worstelt nadat hij zijn armen zo groot als een voetbal wist te maken door er goedkope synthetische olie in te spuiten, wacht nog meer operaties. Komen die niet op tijd, dan dreigt de bodybuilder beide armen te verliezen. Daarmee is de nachtmerrie voor de 24-jarige Kirill Tereshin, zoals hij het zelf omschrijft, na ruim drie jaar nog altijd niet ten einde. ,,Ik beschouw mezelf als schuldige, daar ben ik mij bewust van.” -
Italië blokkeert export kwart miljoen vaccins die op weg waren naar Australië
Italië heeft de export van de 250.000 AstraZeneca-vaccins geblokkeerd die op weg waren naar Australië. De actie, met goedkeuring van de EU, is een reactie op de aanhoudende leveringsproblemen van het farmaceutische bedrijf.
-
Nieuw-Zeeland opgeschrikt door serie hevige naschokken
Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland worden ruim een dag na de zware aardbeving van donderdagavond nog steeds flinke naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 6,4, meldt het US Geological Survey. -
Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media. -
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Eerste proef met publiek bij evenementen op 15 februari, Apeldoorn begint met vaccineren 90-plussers
Er zijn in ons land tot nu toe 163.932 mensen ingeënt tegen het coronavirus, meldt het RIVM. ,,De enige cijfers waarvan we willen dat ze oplopen’’, aldus minister De Jonge voor Volksgezondheid. In Apeldoorn is vandaag begonnen met de vaccinatie van op zichzelf wonende 90-plussers. De GGD verwacht bijna de helft van alle Nederlanders ouder dan 90 jaar in te zullen enten. Dat zijn er zo'n 45.000. Hieronder lees je de ontwikkelingen rond het virus in de afgelopen dagen terug. Het nieuwe liveblog vind je hier.