Premier Boris Johnson: ‘Britse variant lijkt toch dodelijker dan gedacht’
VIDEODe Britse variant van het coronavirus blijkt na uitgebreid onderzoek toch dodelijker dan het ‘oude’ virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag gezegd tijdens een persconferentie. ,,We hebben vernomen dat het Britse virus zich niet alleen sneller verspreidt, maar ook tot een hoger sterftecijfer leidt.” Johnson zei ook dat de vaccins nog steeds effectief zijn tegen beide varianten van het virus.
Diverse wetenschappelijke instituten en universiteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben geprobeerd om vast te stellen hoe dodelijk de nieuwe variant is. Voor mannen van in de 60 zou het risico op overlijden met het huidige coronavirus 10 op de 1000 zijn, maar de nieuwe variant treft 13 tot 14 op de 1000 mannen.
Dit verschil werd gevonden door het ziekteverloop van iedereen die positief testte op het oude en het nieuwe virus met elkaar te vergelijken. Analyses van Britten in het ziekenhuis lieten geen verschil in overlijdenskans zien. Mogelijk komt dit omdat ziekenhuispersoneel steeds beter in staat is om coronapatiënten succesvol te behandelen, schrijft de BBC.
Een adviesgroep die de verzamelde bewijzen beoordeeld heeft, concludeert dat het ‘een realistische mogelijkheid’ is dat de mutatie inderdaad dodelijker is dan het traditionele coronavirus. Maar zeker is dat dus nog lang niet, zo wordt ook benadrukt door de belangrijkste gezondheidsadviseur van de regering Patrick Vallance, die bezorgd is. ,,Ik wil benadrukken dat er veel onzekerheid bestaat over deze cijfers. We moeten nog meer onderzoek doen om het precies vast te kunnen stellen. Maar het is natuurlijk een grote zorg als dit virus dodelijker en besmettelijker is.”
Impact nieuwe variant
De nieuwe variant werd voor het eerst ontdekt in Londen en het zuidoosten van Engeland. De Britse variant blijft zich over de hele wereld verspreiden en heeft nu minstens zestig landen en gebieden bereikt. ,,Het is grotendeels de impact van de nieuwe variant dat ons gezondheidssysteem onder zo'n enorme druk staat", zei Johnson over de situatie in zijn eigen land.
Wetenschappelijk adviseur Vallance stelde tijdens de persconferentie dat het er niet op lijkt dat de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten nóg besmettelijker zijn dan andere nieuwe varianten, zoals de Britse. Daarvan denken wetenschappers dat die dertig procent besmettelijker is dan het normale coronavirus. Om die reden heeft ook Nederland extra maatregelen genomen. Morgenavond wordt in ons land een avondklok ingevoerd.
Vallance heeft wel een andere zorg: dat de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutaties wellicht minder gevoelig zijn voor het coronavaccin. ,,Daarover zijn op dit moment zeker meer zorgen dan bij de Britse variant. We moeten dit zeer zorgvuldig in de gaten houden en onderzoeken.”
Buiten de deur houden
Johnson denkt na over extra maatregelen om andere nieuwe varianten van het coronavirus, de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse, zoveel mogelijk buiten de deur te houden. ,,Ik sluit dat niet uit", zei de premier. ,,Misschien moeten we verder gaan om onze grenzen te beschermen. We willen niet dat we alle inspanningen die we in dit land al leveren in gevaar brengen door nog een nieuwe variant.”
De huidige Britse variant heeft al een streep gezet door het meeste internationale reisverkeer. Ook moeten binnenkomende reizigers een negatieve coronatest overleggen. Ook moeten ze een tijdje in quarantaine bij aankomst.
Groot-Brittannië heeft meer dan 3,5 miljoen besmettingen geregistreerd en bijna 96.000 doden. Daarmee staat het land op de vijfde plaats in de wereld en is het het meest getroffen land van Europa. Ook de economie heeft een flinke tik gekregen.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Met video
Dertien doden bij Russische raketaanval op ‘drukbezocht’ winkelcentrum
Vanmiddag rond 16.00 uur lokale tijd is een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek getroffen door een Russische raket. Daarbij zijn in ieder geval dertien doden en veertig gewonden gevallen. -
Nederlanders zwaargewond in Italië na missen haarspeldbocht bij Gardameer
Drie Nederlandse toeristen zijn zaterdag bij het Gardameer met hun gehuurde trike, een gemotoriseerde driewieler, tientallen meters van een klif gestort. Twee van hen raakten daarbij zwaargewond. -
PREMIUMRechtszaak
‘Roofdier’ Ghislaine Maxwell gaat de cel in, maar komt ze er ooit nog uit?
Niemand twijfelt eraan dat Ghislaine Maxwell vandaag van de rechter in New York een celstraf krijgt opgelegd voor het ronselen van meisjes voor de aan seks verslaafde Jeffrey Epstein. Het is alleen de vraag hoe lang de gevallen Britse socialite (60) achter de tralies belandt.
-
Navo verklaart oorlog aan klimaatverandering
De Navo, altijd defensief van aard, verklaart de komende twee dagen de oorlog aan de klimaatverandering. Die wordt één van de centrale thema’s in het nieuwe strategisch concept, het Navo-werkprogramma voor de komende tien jaar. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Eerste proef met publiek bij evenementen op 15 februari, Apeldoorn begint met vaccineren 90-plussers
Er zijn in ons land tot nu toe 163.932 mensen ingeënt tegen het coronavirus, meldt het RIVM. ,,De enige cijfers waarvan we willen dat ze oplopen’’, aldus minister De Jonge voor Volksgezondheid. In Apeldoorn is vandaag begonnen met de vaccinatie van op zichzelf wonende 90-plussers. De GGD verwacht bijna de helft van alle Nederlanders ouder dan 90 jaar in te zullen enten. Dat zijn er zo'n 45.000. Hieronder lees je de ontwikkelingen rond het virus in de afgelopen dagen terug. Het nieuwe liveblog vind je hier.