Volledig scherm
Jaime Vargas, leider van de inheemse groepering CONAIE, spreekt zijn achterban toe voordat hij in gesprek gaat met de Ecuadoraanse president Lenín Moreno. © Getty Images

President Ecuador willigt eisen demonstranten in, protesten beëindigd

De inheemse protestleiders in Ecuador en president Lenín Moreno hebben een akkoord gesloten. Het afschaffen van de brandstofsubsidie waartegen de afgelopen tien dagen veel protest was, is van de baan. Daarop hebben de protestleiders hun acties onmiddellijk beëindigd. De overeenkomst is gesloten na gesprekken tussen beide partijen.

In een gezamenlijke verklaring laten ze weten dat ,,het mobiliseren van mensen in heel Ecuador wordt beëindigd en ze zich toeleggen op het herstel van de vrede in het land’’.

Al ruim tien dagen waren er demonstraties in het land die tot harde confrontaties leidden tussen actievoerders en de politie. Sinds 3 oktober vielen daarbij zeven doden en 1.300 gewonden. De demonstraties begonnen nadat Moreno besloot een al veertig jaar bestaande brandstofsubsidie in te trekken. De maatregel leverde de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en was nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen.

Het gesprek tussen de inheemse protestleiders en de president werd live uitgezonden op tv. De inheemse leiders hadden ook het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, als ‘sociaal vredesgebaar’ voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten.

,,Dit is geen eis van de inheemse bevolking, het is een eis van het land. We zijn hier niet gekomen om te onderhandelen’’, zei had Jaime Vargas, de leider van de inheemse groeperingen die verenigd zijn in de organisatie CONAIE verklaard.

De gesprekken tussen de afvaardiging van de inheemse bevolking en de Ecuadoraanse regering vonden plaats aan een U-vormige tafel op een vooraf geheim gehouden locatie in de hoofdstad Quito. De hoogste VN-vertegenwoordiger in Ecuador, Arnaud Perald, en aartsbisschop Luis Gerardo Cabrera Herrera traden op als bemiddelaars.

President Lenín Moreno van Ecuador benadrukte in het gesprek de noodzaak van het afschaffen van de brandstofsubsidies, overheidsbezuinigingen en het terugdringen van de staatsschuld. Ook zei hij dat hij zijn plannen zou willen aanpassen na een eventueel akkoord met de inheemse leiders. ,,Alles moet gericht zijn op de stabilisatie van het land, op het stabiliseren van onze zeer verslechterde begrotingssituatie. Onze afspraken moeten gericht zijn op het oplossen van problemen’’, aldus Moreno.

De Ecuadoraanse president heeft daarbij steun gekregen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waar Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay in zitten, en andere Zuid-Amerikaanse landen. Mercosur veroordeelt de onrust in het land en ziet de demonstraties als een poging om de regering van Moreno te destabiliseren.

Onlusten

De demonstraties begonnen ruim tien dagen geleden nadat Moreno besloot een al veertig jaar bestaande brandstofsubsidie in te trekken. Dat leidde tot een meer dan verdubbeling van de prijzen van benzine en diesel. De maatregel levert de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en is nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen.

Sindsdien is het onrustig in Ecuador, vooral in de hoofdstad Quito en de havenstad Guayaquil, de tweede stad van het land. Demonstranten gingen de straat op en eisten het terugdraaien van het besluit.

Bij de demonstraties komt het regelmatig tot zware confrontaties tussen betogers en oproerpolitie. De politie treedt daarbij hard op en gebruikt onder meer traangas en pantserwagens om de betogers uiteen te drijven. Moreno heeft inmiddels het leger ingezet om de rust te herstellen.

Ook vandaag kwam het tot botsingen tussen betogers en de oproerpolitie. Daarbij gingen onder meer twee legervoertuigen in vlammen op. Door de rellen werd het gesprek tussen de regering en de vertegenwoordigers van de inheemse bevolking enkele uren uitgesteld.

Volledig scherm
De Ecuadoraanse president Lenín Moreno (midden) tijdens het gesprek met de inheemse leiders, geflankeerd door aartsbisschop Luis Gerardo Cabrera Herrera (midden-links) en VN-vertegenwoordiger Arnaud Perald (midden-rechts). © AFP
Volledig scherm
Ook zondag kwam het in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito tot rellen tussen de betogers en de oproerpolitie. © Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.