President Maithripala Sirisena (derde van links) bezoekt de St. Sebastian's kerk in Negombo, twee dagen na de aanslagen.
Volledig scherm
President Maithripala Sirisena (derde van links) bezoekt de St. Sebastian's kerk in Negombo, twee dagen na de aanslagen. © AFP

President Sri Lanka vervangt legertop

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, zal binnen een dag de legertop vervangen. Volgens de president hebben de hoogste militairen gefaald in het voorkomen van de zelfmoordaanslagen die meer dan driehonderd mensen het leven hebben gekost, ondanks het feit dat ze vooraf informatie hadden over de aanslagen.

,,Ik zal de politie en veiligheidstroepen de komende weken volledig herstructureren. Ik verwacht dat de hoofden van de defensie-instellingen binnen de komende 24 uur zullen worden vervangen’', zei Sirisena op de televisie. ,,De veiligheidsfunctionarissen die het inlichtingenrapport van een buitenlandse land hebben gekregen, hebben het niet met mij gedeeld. Ik heb besloten streng op te treden tegen deze functionarissen.’’

Gisteren werd bekend dat veiligheidsdiensten in Sri Lanka signalen hadden ontvangen over een mogelijke aanslag en daarover de politie hadden geïnformeerd. Premier Ranil Wickremesinghe en zijn kabinet werden echter niet ingelicht. De president, die de leiding heeft over het leger, had de rapporten niet gedeeld met de premier. 

Dit komt mogelijk door een vete tussen de premier en president Sirisena. Sirisena ontsloeg Wickremesinghe in oktober na een politiek meningsverschil, maar nam hem een week later onder druk van het hooggerechtshof weer aan. Sindsdien botert het niet tussen de twee.  

 1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
 2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.